MARIJINI SINOVI OD 40 GODINA ODLUČILI SU DA ŽIVE KAO PARAZITI NA NJOJ GRBAČI: Kad je majka donela odluku, sud je podržao

Iako zreli ljudi, Marijini sinovu su ipak odlučili da žive na majčin račun i da ne plaćaju režije

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

U sudskoj odluci koja izaziva pažnju i postavlja pitanje granica roditeljske odgovornosti, jedna majka Marija iz grada Pavia, Italija, odlučila je pravosudnim putem da izbaci svoje odrasle sinove, starosti 40 i 42 godine, iz porodičnog doma.

Ova odluka postavlja pitanje granica roditeljske odgovornosti i autonomije odrasle dece u odlučivanju o svom boravištu.

Analogno situaciji u Srbiji, gde je često uobičajeno da mladi, pa čak i oni koji su već nešto stariji, ostaju da žive sa svojim roditeljima, slična praksa postoji i u Italiji. Međutim, izdvaja se primer Marije (75) iz grada Pavia, koja je odlučila da stane na kraj ovom ustaljenom obrascu i pravosudnim putem izbaci svoje odrasle sinove iz kuće, iako su već u četrdesetim godinama. Lokalni mediji izveštavaju da su obojica sinova zaposlena i sposobna da se samostalno izdržavaju, ali su odbili majčinu molbu da se isele.

 

Ovaj slučaj izaziva razmišljanje o odnosu između roditeljskih prava, dužnosti i prava odrasle dece da odlučuju o svom životu. Presuda sugeriše na važnost razmatranja individualnih situacija i potreba svih uključenih strana kako bi se pronašlo pravedno rešenje u ovakvim delikatnim situacijama.

Baba

Foto: Shutterstock

- Njih dvojica nisu za to hteli ni da čuju - rekla je, a prenose lokalne novine La Provincia Pavese.

Naime, izdržavala ih je dok su bili bez posla i očekivala je da odu od kuće kad pronađu posao. Ali to se nije dogodilo. Umesto toga, dvojica braće nisu doprinosila kućnim troškovima, nisu plaćali račune i nisu joj pomagali u kućnim poslovima, piše italijanski list.

- Živeli su kao paraziti na moj račun, nisam više to mogla da trpim - rekla je Marija za pomenute medije.

Nakon što njene molbe nisu urodile plodom, ova mama se odlučila na drastičnu meru i od suda zatražila deložaciju. Sutkinjaje presudila u njenu korist.

Sud je presudio da je u početku, dok su braća bila bez posla, "roditelj bio dužan da ih izdržava". Međutim, nakon što su počeli da zarađuju, "to se više nije činilo opravdanim" s obzirom na to da su "dvojica optuženika stariji od 40 godina", navodi se u presudi. Sinovi imaju rok do 18. decembra da se isele.

Stil/Najžena