ŠTA ČEKA ŽENU KOJA ŠTEDI NA SEBI: Reči nemačkog pisca zbog kojih treba da se zamisli svaka od nas

"Žena koja štedi na sebi čini da muškarci žele da štede samo na njoj," rekao je pisac Erih Marija Remark

Ilustracija, Foto: Shutterstock Ilustracija, Foto: Shutterstock

Reči Erih Marije Remarka nas teraju da dobro razmislio o tome šta se dešava sa ženama koje štede na sebi?

Prvo štedimo na sebi, pa onda život štedi na nama

Skromnost, dobro ponašanje i dobra narav - osobine su koje smo naučili od roditelja, ali u životu nisu baš primenljive. U životu je sve malo drugačije: za svaku beskrupuloznu osobu, skromna i dobra osoba se smatra dobrom prilikom za iskorišćavanje.

  

Kada je pored dobre i pristojne osobe zao čovek koji je koristi, dobre osobine tada služe zlu. Svaka ljubazna, vaspitana i skromna osoba treba da se bavi osnaživanjem kako ne bi došla do te siguacije da je drugi guraju. Ali da biste razumeli druge, prvo morate razumeti sebe i sebi postaviti pitanje: Zašto žena tako često štedi na sebi i šta dobija za to? 

Niko vam neće zahvaliti ako budete štedeli na sebi. Ovde se, naravno ne govori o materijalnim stvarima: žene štede na sopstvenom odmoru, na svojim željama...

Žena, Devojka, uživanje, Leto, Odmor, Par, Ljubav, Jutrofoto: Shutterstock

Ljudi se brzo naviknu na to da je tebi potrebno malo, pa ti malo i daju. Prvo štediš na sebi, pa onda svi štede na tebi. Od takvog života se žena umori i razočara. Onda počinje da se pita zašto ima takav život, zašto je svi iskorišćavaju?

 

Loše navike dovode do lošeg života. Navika da štedite na sebi pojavljuje se kada upoznate srodnu dušu i kada rodite decu. Vaša sopstvena slika u glavi se menja. Pre ste na toj slici bili samo vi, a sada su tu i muž i deca.

Majka toliko voli svoje dete da je spreman da se žrtvuje. Zaljubljena žena je spremana da žrtvuje svoje prijatelje, svoje hobije, svoje vreme samo zbog njega. Muž se brzo navikne da se njegova žena žrtvuje, dok deca nikad nisu ni upoznala drugačiju majku nego samo ovu mučenicu.

Molitva, Vera, Žena, Crkvafoto: Shutterstock

I šta se onda dešava ako žena odluči da prestane da se žrtvuje? Pa niko neće reći "Hvala ti puno, sad je vreme na tebe!" Ne, svi će se naljutiti na nju!

Ako se žena plaši da ide protiv ovog besa, proleteće joj godine, decenije i a kraju život. 

Zato ne štedite na vremenu posvećenom sebi, na divnim mirnim večerima, na knjigama, na svojim snovima - jer život neće trajati večno.

Izvor: Stil