Kako se dočekuje položajnik na Božić

Domaćin dočekuje položajnika na vratima i posipa ga žitom, ovaj mu uzvraća govoreći: “Dobro jutro i srećan vam Božić!”

Foto: danpodan.weebly.com Foto: danpodan.weebly.com

Došao nam je i najradosniji praznik. One koje je maler pratio tokom protekle godine, iskreno se raduju Božiću i smatraju ga kao novi početak svog života. 

Prvog dana Božića nikome se ne odlazi u posetu. U kuću treba da uđe samo položajnik (polaznik, radovan) koji simbolično dolazi da bi ukućanima doneo sreću i blagostanje. 

Zato su se za ovakvo “poslanstvo” birale osobe za koje se smatra da im sve ide od ruke, a u nekim krajevima običaj je da se ovaj zadatak poveri deci jer su ona sama po sebi sreća.

U nekim krajevima položajnik domaćinu na poklon donosi jabuku u koja je okićena novcem, što simbolizuje da donosi zdravlje i blagostanje svojim dolaskom.

Domaćin dočekuje položajnika na vratima i posipa ga žitom, ovaj mu uzvraća govoreći: “Dobro jutro i srećan vam Božić!” Uobičajeni odgovor je: “Sve ti srećno i čestito bilo!”, a zatim položajnik “pozdravlja” badnjak džarajući ga grančicom. Varnice “prskaju” po kući, što položajnik prati obrednim rečima: “Koliko ovih varnica, toliko u domu muških glava, toliko sreće, zdravlja i napretka…”. Potom se prvi omrsi i time se prekida veliki post.

Autor: Stil