Božićna zvezda je najlepša zimska dekoracija: Evo kako se pravilno neguje cvet koji oplemenjuje svaki dom

Ovaj cvet je obožavan širom sveta i odlična je dekoracija u toku praznika

Foto: Instagram Foto: Instagram

Nova godina i Božić su nam se opasno približili i pravi je trenutak da oplemenimo dom raznim ukrasima i dekorativnim biljkama. Ovo je mese u toku kojeg svaka kuća postane za nijansu lepša i veselija.

Cevet božićna zvezda je odličan izbor za dekorisanje, jer jako lepo izgleda, a njena crvena boja je prava praznična i odlično se uklapa u novogodišnju temu.

Ova biljka vrlo atraktivnog izgleda, je specifična po tome što cveta upravo oko Božića. Međutim, vrlo je komplikovana za održavanje, ali mi vam donosimo 3 saveta uz koja će trajati sve do narednih praznika. 

 

Držite je na toplom i na umerenoj svetlosti

Ova biljka inače potiče iz toplijih krajeva u ekvatorskom pojasu, pa iz tog razloga voli toplotu. Nakon kupovine božićne zvezde svakako pripazite da je ne čuvate duže vreme na hladnom. S druge strane, previsoka temperatura takođe nije poželjna, pa je nemojte držati tik do radijatora. Ne sme da se drži na mračnom mestu, a ni na direktnom suncu. Botaničari savetuju da ova biljka nikako ne sme da bude na promaji, odnosno ne podnosi ni nagle promene temperature. Idealna temperatura je ona između 15 i 20 Celzijusovih stepeni.

Pripazite na zalivanje

Previše zalivanja će vrlo brzo da uništi biljku. Tek kada se zemlja u saksiji potpuno osuši, potrebno ju je zaliti. Isto tako, cvećari preporučuju da se zaliva odozdo, tako da se u podmetač sipa voda koja će da prekrije površinu istog. Po pravilu bi zalivanje trebalo da se obavi jednom do dva puta nedeljno. Takođe, preporuka je da se jednom mesečno zalije tečnim đubrivom.

Na proleće skratite izdanke

Iako je teško osigurati optimalne uslove za uzgoj ovog sobnog bilja, važno je imati na umu da se promenom godišnjih doba menja i način održavanja. Tako je u martu potrebno postupno smanjiti zalivanje. Zatim, nakon što biljci otpadnu listovi, a stabljike se u potpunosti osuše, nove izdanke skratiti na 10 cm visine.

Početkom ili sredinom maja možete ponovo početi sa uobičajnim zalivanjem, odnosno održavati zemlju vlažnom, a biće potrebna i primena tečnog đubriva. Kada počinju ponovo da niču novi izdanci, slobodno ih skratite. U jesen, od 10. do 20. oktobra, kada se skrate dani i smanji dnevna svetlost, pripazite da božićna zvezda ima dovoljno svetla, ali i da temperatura prostora bude minimum 15 stepeni.

Uz primenu ovih saveta, vaša božićna zvezda mogla bi da zablista i sledećeg Božića.

Da li ste nekad imali ovu biljku u svom domu?

Izvor: Stil