Mačke leče sve, a ljudi koji ih imaju su srećniji

Dobre vesti za sve ljubitelje mačaka!

Foto: introvertdear.com Foto: introvertdear.com

Naime, vaš dlakavi ljubimci ne samo da vas čine sretnima, već je i znanstveno dokazano da pozitivno utječu na vaše zdravlje, a evo i kako.

1. Održavaju vaše srce zdravim

Istraživanja provedena 2008. godine na Sveučilištu u Minnesoti pokazala su da vlasnici mačaka imaju 30 posto manje šanse da dobiju infarkt. U daljnjim istraživanjima je također potvrđeno da su vlasnici mačaka općenito manje skloni kardiovaskularnim oboljenjima.

   

2. Mačke su praktički izmislile drijemanje

Navika drijemanja je nešto što svakako treba “pokupiti” od mačaka. Naime, znanstveno je dokazano kako popodnevno “ubijanje oka” čini čuda za pamćenje, produktivnost i kreativnost. Zato iskoristite priliku i kada idući put vidite vašu macu kako drijema slobodno joj se pridružite.

3. Ne dozvoljavaju da ih neuspjeh zaustavi

Bez obzira na to koliko puta dožive neuspjeh, mačke nikada ne odustaju. Imaju neslomljiv duh i jako dobro znaju da ih nekoliko pogrešaka ne smije obeshrabriti na putu do cilja. Zato i imaju devet života.

4.Njihovo predenje je sedativ

Znanstveno je dokazano kako predenje mačke smiruje živce i smanjuje razinu stresa. Zato, idući put kada ste pod stresom slobodno poćeškajte svoju mačku iza uha – vaši živci će vam biti zahvalni.

5. Žive za trenutak

Mačke su u stanju satima biti u istoj pozi i upijati svaki trenutak, a to je navika koju bi mi ljudi, s vremena, na vrijeme, svakako trebali prakticirati.

6. Nasmijavaju vas

Nepodopštine vaše mačke nevjerojatno su zabavne i smiješne. Ukratko, kada vaša maca izvodi ludorije, vi se smijete. Smijeh je iznimno dobar za zdravlje i dokazano pozitivno utječe na rad srca i imunitet.

 

7. Uče nas važnosti strateškog donošenja odluka

Za razliku od pasa koji često djeluju bez razmišljanja, mačke itekako planiraju svaki korak. One su vrhunski stratezi koji nikada ne djeluju stihijsku i bez razmišljanja.

8. Pomažu autistima kod komunikacije

Terapija kućnim ljubimcima snažno utječe na mogućnost djece i odraslih koji boluju od autizma da poboljšaju svoje komunikacijske vještine. Isto tako, dokazano je kako druženje s mačkama potiče izlučivanje hormona oksitocina koji utječe na stvaranje osjećaja povjerenja i ljubavu.

9. Pomažu vam u vašoj borbi s depresijom

Mačka u krilu znači momentalni osjećaj ugode. Njihovo društvo podiže raspoloženje i skreće pažnju s depresivnog raspoloženja.

10. Znaju da je sasvim uredu “puknuti” s vremena na vrijeme

Iako su poznate kao smirene životinje, mačke se ne boje tu i tamo potpuno “otkačiti”, a malo “ludila” ponekad ne škodi ni njenim vlasnicima.

11. Bezuvjetnom ljubavlju razaraju osjećaj usamljenosti

Osim što će vam dati do znanja da nikada niste sami, mačke su dobri “slušatelji” s kojima bez problema možete podijeliti svoje probleme.

Preuzeto sa Imperij