Daglas Domen, gost Novakove fondacije: Lekovi smanjuju intelektualne potencijale dece

Deca sa povredom mozga procvetaju kad obavite detoksifikaciju od lekova i uvedete im odgovarajuću ishranu, naglašava Daglas Domen, gost Fondacije "Novak Ðokovic", koji je održao predavanje u Beogradu 22. februara 2015. godine.

Foto: www.novosti.rs Foto: www.novosti.rs

Doman je uoči predavanja u Beogradu, za više od 600 roditelja iz Srbije i regiona koje je organizovano u saradnji sa Fondacijom "Novak Ðokovic", rekao da je njegov otac Glen Doman, osnivač Instituta za ostavarivanje ljudskih potencijala, zajedno sa roditeljima dece sa povredom mozga shvatio da ta deca jesu inteligentna, ali da nisu mogla da izraze svoju inteligenciju, jer nisu mogla da govore ili da pišu, piše Tanjug a prenose Novosti 22. februara 2015. godine.

"Imali smo stotine dece sa ozbiljnim povredama mozga od tri godine starosti koja su na kraju programa mogla da čitaju samostalno bolje nego neki osmogodišnjaci", rekao je Doman.

Američki stručnjak, koji će održati dva predavanja, jedno za roditelje koji imaju decu bez bilo kakvih zdravstvenih problema i drugo, za roditelje sa decom koja imaju određene smetnje u razvoju i povrede mozga, a pažnja ce biti posvećena problemu terminologije.

Prema Domanovim rečima, mnogo je reči i izraza koje se koriste za decu sa povredama mozga, a koje zbunjuju roditelje ali i zdravstvene radnike – cerebralna paraliza, autizam, Daunov sindrom, heperaktivnost... A sve one su objašnjenja simptoma povrede mozga.

"Ne možete da se bavite simpomima i da njih lečite, a da uzrok samo tako nestane. Morate da se bavite samom povredom mozga i da tretirate mozak", kaže Doman i dodaje da su predstavili roditeljima kako da razvijaju mozak i moždane funkcije dece kod kuće.

Dodaje i da je veoma važna ishrana, jer ona utiče na njihovo ponašanje, pospešuje nivo njihove energije i govora... Posebno je naglasio da u Institutu sprovode proces detoksifikacije od lekova kod dece jer, kako tvrdi ti lekovi stvaraju zavisnost kao svaka droga.

"Deca nakon toga procvetaju, jer u mnogo slucačajeva upravo lekovi smanjuju intelektualne potencijale kod dece", kaže Doman.

Domanovi su razvili metode u radu sa decom sa povredama mozga koje su se, kako navodi, pokazale kao efikasne u zaustavljanju ili smanjenju epileptičnih napada, razvijanju čula vida i sluha, slepe i gluve dece, osposobljavanju nepokretne dece da puze, hodaju i trče..

Kao primer navodi da je od 374 dece koja su bila slepa, uzrasta od osam meseci do 22 godine 312 njih po prvi put progledalo a 262 naučilo da čita. Takođe, od 1.145 dece koja su bila nepokretna, 446 je uspelo da puzi prvi put u životu.

Institut za ostavrivanje ljudskih potencijala osnovo je Daglasov otac Glen Doman, a postali su poznati širom sveta po pionirskim istraživanjima razvoja mozga kod dece.

Doman je podvukao važnost ranog učenja kod dece od samog rođenja, jer kako kaže, od prvih koraka zavise kasnija postignuća i uspesi u životu.

"Mi radimo i sa decom koja nemaju nikakve probleme i mentalne smetnje, i podučavamo njihove roditelje kako da rade sa svojom decom kod kuće na njihovom rastu i razvoju od rodenja do šeste godine", zaključio je Doman.

Pin It

Izvor: lisa.rs