NESTVARNO: Evo nekih od najlepših prizora koje je zabeležio HABL

Svemirski teleskop Habl je danas napunio 25 godina. Za to vreme omogućio nam je da vidimo neverovatne prizore iz svemira koji bi bez njega ostali skriveni od ljudskog oka.

Foto: qz.com Foto: qz.com

Svemirski teleskop Habl je danas napunio 25 godina. Za to vreme omogućio nam je da vidimo neverovatne prizore iz svemira koji bi bez njega ostali skriveni od ljudskog oka. Ovom prilikom želimo da vam predstavimo neke od najlepših prizora koje je on zabeležio…

Klaster zvezda Vesterlund – udaljen 20.000 svetlosnih godina

Ova slika prikazuje gas koji gori usled radijacije koju emituju zvezde  u centru ovog klastera.

Stubovi stvaranja – udaljeni 6.500 svetlosnih godina

Ovo je prvi snimak koji je napravljen Hablom 1995. Ovi stubovi se sastoje od gasa i čestica prašine koje naviše potiskuje klaster zvezda a pružaju se četiri svetlosne godine u visinu.

Galaksija Sombrero – udaljena 28 million svetlosnih godina

Ova galaksija je dobila ovaj naziv zbog toga što podseća na meksički šešir. Naučnici veruju da se u centru ove galaksije nalazi velika crna rupa.

Maglina Konjska glava – udaljena 1.500 svetlosnih godina

Konture ove magline podsećaju na konjsku glavu, ali će ona za nekoliko miliona godina izgubiti svoj oblik pod dejstvom radijacije ogromne zvezde koja se nalazi u blizini.

Maglina Leptir – udaljena 2.100 svetlosnih godina

Ova maglina je zapravo planetarna maglina, koja zapravo predstavlja silovito izbacivanje gornjih slojeva zvezde koja umire. Krila ovog „leptira” su napravljena od radioaktivnog gasa, a između njih se nalazi prsten u čijem centru su dve zvezde. Jedna od tih zvezda umire usled čega se njena okolina zagreva do 250.000 stepeni Celzijusa.

Jupiter – udaljen 588 miliona kilometara

Ova slika napravljena u aprilu 2014. godine pokazuje da, i pored toga što je najveća planeta u sunčevom sistemu, Jupiter još nije potpuno formiran. 

M5 – udaljen 25.000 svetlosnih godina

Ovo je masivan klaster koji se sastoji od 100.000 zvezda smeštenih u prostoru prečnika 165 svetlosnih godina.

 

(Fotografije: qz.com)