NE TREBA VAM NI DOZVOLA NI TEMELJ, A KUĆA GOTOVA ZA 3 DANA! DARKO JE “PRESELIO” POSAO SA MONTAŽNIM KUĆAMA IZ ŠVEDSKE U SRBIJU, I NE KRIJE KOLIKO SE DOBRO RAZVIJA

Nakon nekoliko godina pravljenja montažnih kuća u Švedskoj, Darko Popović iz Ivanjice odlučio je da svoj posao “preseli” u Srbiju. Kako sam kaže za izgradnju ovih kuća nije vam potrebna ni građevinska dozvola ni temelj, a montaža iste straje maksimalno 3 dana.

Foto: Printscreen Foto: Printscreen

Kako kaže Darko, nakon što ga je korona vratila kući u Ivanjicu, on se odlučio ovde da nastavi biznis izgradnje ovih mobilnih montažnih kuća, za koji sada tvrdi da se lepo razvija.

– Prvo sam napravio ovu ovde, gostinjsku kućicu, kako je u Švedskoj nazivaju. Posle sam pravio mobilne kuće na točkovima, ali sam pravio i pomoćne objekte, odnosno šupe, priča Popović.

 

NAJVEĆA PREDNOST MOBILNIH KUĆA

Najveća prednost je kaže to što mogu da se postave bilo gde bez ikakve prethodne pripreme, na livadu, u šumu.

– Nebitni su i priprema i nagib terena. Mogu da se postave bilo gde i zbog toga su malo skuplje, ali se dobije na brzini gradnje i drugim stvarima, objašnjava.

Mobilne kuće koje Darko pravi (levo)Mobilne kuće koje Darko pravi (levo)

Darko tvrdi da su ove kuće stabilnije od drugih montažnih kuća, pre svega što se radi o kontragradnji, jer je ne drži temelj, kao ni zidovi, nego praktično krov drži zidove i ona nemora da stoji na fiksnom i stabilnom terenu.

Odgovarajući na pitanje koliko ljudi radi sa njim, Darko je istakao da najveći deo posla radi sam.

 

– Pomaže mi porodica, sin i supruga, jer nema ko da radi. Svi kukaju da nema posla, a niko neće da radi. Nebitno kolika je dnevnica, ali koliko god da platim, neće niko. Imam prijatelja jednog koji mi pomogne sa vremena na vreme, kaže on.

SEOSKI TURIZAM I MOBILNE KUĆE

Sa prvim mobilnim kućicama koje je napravio, Darko je razvio ideju o seoskom turizmu u svom dvorištu.

– Od Nove godine smo počeli da izdajemo jedan objekat, a drugi je u pripremi. Pripremamo i restoran za goste. Kategorisani smo sa 4 zvezdice i to nam je prioritet, jer planiramo time da se bavimo, a kućice naravno radimo kad imamo vremena i to ne radimo preko cele godine, već dva-tri meseca i pauza, kaže i dodaje: “Kućice u kojima će gosti biti sve smo mi radili od početka do kraja, svaki šraf, svaku lajsnu, sve je bukvalno ručno napravljno, od podova, plafona i nameštaja.”

Izvor: Info LIGA Ivanjica