Kada se Sofija zaljubila u muslimana, to je bilo ravno samoubistvu: Evo kako njihova ljubav traje više od 60 godina

Na kraju sve se svede na ljubav

Foto: printscreen youtube / Radio Slobodna Evropa Foto: printscreen youtube / Radio Slobodna Evropa

Sofija je kao devojka 1953. godine iz Vojvodine prvi put došla u Tuzlu u poseti svojim prijateljicama. To joj je bilo prvo samostalno putovanje, bez porodice. U ovom gradu je igrom slučaja ostala i zaposlila se, a u njemu je upoznala i svog budućeg supruga, koji je došao iz Bijeljine u Tuzlu zbog posla.

 

Njihova ljubav je u početku bila zabranjena, protiv njihovog braka su bili i njihovi roditelji. U to vreme mešani brakovi nisu bili česti i predstavljali su pravu tabu temu.

"Za moje roditelje to je bilo strašno. Postoje sve nacije, ali u sredini gde sam ja odrasla niko nije bio musliman. Kad sam rekla roditeljima da hoću da se udam za njega, otac je branio."

foto: printscreen youtube / Radio Slobodna Evropa

"Naša ljubav je bila spontana, od srca s moje strane, od srca s njegove". Ove reči su naterale njenu porodicu da se predomisli i od tada joj je bilo zabranjeno da dođe u svoj rodni kraj bez svog supruga Muje.

 

Ljubav je bila dovoljno jaka da prebrodi sve prepreke i dokaže da je ona na kraju jedino bitna, bez obzira na nacionalnost

Oni su ponosni roditelji  Damira i Dajane i broje 60 godina braka, i tvrde da je ljubav ono što ih i danas spaja.

foto: printscreen youtube / Radio Slobodna Evropa

"Uvek smo bili zajedno, nikad na zabavu neku nije otišao bez mene, na more. Kupili smo prva kola 1964. godine, obišli Jugoslaviju sa decom našom, nema gde nismo bili. Ali, uvek zajedno", ispričala je Sofija za Radio Slobodnu Evropu.

Život nikad nije bio lagan, ali Mustafa i Sofija su uvereni da je ranije bio daleko jednostavniji nego danas.

 

Izvor: Stil/Radio Slobodna Evropa