Šta telesna temperatura govori o vašem zdravlju

Stalno povišena temperatura može biti znak hronične bolesti metabolizma, ali i raka, dok njeno sniženje upućuje na slab rad štitne žlezde.Otkrijte još zanimljivosti.

Foto: ceger.rs Foto: ceger.rs

Kao normalna telesna temperatura za zdravog čoveka izmerena na koži uzima se vrednost od 36 do 37 Celzijusa. Prirodno je da je jutarnja telesna  temperatura niža za oko 0.3 stepena od one večernje. Obično je nešto viša kod male dece. Temperatura na sluzokožama može dati vrednost i do jedan stepen više od one na površini kože.

Stručnjaci objašnjavaju kako odstupanja od normalne temperature mogu biti i zdravstveni indikatori. Niža temperatura otkriva i sporiji metabolizam. Stalna temperatura koja iznosi ispod 36.5 stepeni tokom dana najčešći je pokazatelj usporenog metabolizma. Ako je udružena sa simptomima poput manjka energije, pospanosti, sporijeg varenja, povećanja telesne mase, ispucalih noktiju i opadanja kose - ona može upućivati na usporeni rad štitne žlezde, odnosno hipotireozu. Ta je hormonalna bolest sve češća među ženskom populacijom, a lako se dijagnostikuje analizom hormona štitne žlezde i antitela u krvi.

Povišenje jutarnje temperature usled ovulacije

Jedan od najjednostavnijih načina utvrđivanja ovulacije je određivanje bazalne temperature. Ta se metoda može koristiti kod redovnog menstrualnog ciklusa u trajanju od 28 do 30 dana. Temperatura se meri pet minuta nakon buđenja svakog dana ciklusa. U prvom delu ciklusa ona iznosi oko 36.5 stepeni, pre same ovulacije i otprilike oko 14. dana ciklusa dolazi do pada od 0.2 stepena, a usled ovulacije dolazi do povećanja od 0.4 do 0.5 stepenaa. Ako želite dete, seks se preporučuje u okviru 24 sata nakon pada temperature ili 24 sata nakon njenog povećanja.

Ubrzana štitnjača diže temperaturu

Hormoni štitne žlezde najveći su regulatori brzine metabolizma, a ako je njihov nivo povećan, ubrzavaju se svi telesni procesi, što rezultuje povišenom temperaturom od oko 0.5 stepeni. Dodatni simptomi su ubrzani rad srca, ubrzano varenje, znojavi dlanovi, talasi vrućine, nesanica što upućuje na hipertireozu.

Laži povećavaju temperaturu

Jedna od bizarnosti povezanih s telesnom temperaturom je njeno povišenje usled laži. To se događa zbog rasta nivoa hormona stresa kortizola, budući da je laganje stresno. Tada dolazi do tzv. Pinokio efekta, odnosno blagog crvenila na području oko nosa, gde se krvni sudovi nalaze blizu površine kože i služe kao pokazatelj povišenja temperature.

Snižavanje temperature pospešuje san

Telesna temperatura može uticati na kvalitet sna, a na to se može uticati nameštanjem temperature u spavaćoj sobi. Otvaranje prozora ili smanjenje greanja na optimalnih 18 stepeni Celzijusa će rezultovati smanjenjem telesne temperature od oko 0.2 stepena, što je dovoljno da olakša uspavljivanje.

Temperatura se smanjuje kako starimo

Studije pokazuju da se nakon 60. godine života smanjuje telesna temperatura za oko 0.3 stepena. To je rezultat usporavanja metabolizma, a nižu temperaturu najčešće prati i slabija cirkulacija i hladni udovi.

Muškarci i žene su različiti kod izlaganja tela hladnoći

Telo počinje čuvati toplotu kako bi zaštitilo vitalne organe poput srca, pluća i mozga. Zbog toga manje krvi dopire do područja poput dlanova i stopala, a to se znatno brže događa kod žena.

Stalno povišena temperatura zahteva ispitivanja

Ako neko urođeno i ceo život ima prirodno povišenu temperaturu, od oko 37 stepeni Celzijusa, to ne predstavlja razlog za brigu. Međutim, ako do povećanja temperature dođe u nekom razdoblju života i ono potraje duže od mesec dana, savetuje se odlazak lekaru. Mogući uzrok za takvo stanje su razna autoimuna oboljenja, mononukleoza, ali i karcinomi.

(Izvor: 24sata.hr)