Šest moćnih saveznika u borbi protiv herpesa

Verovatno je svako od nas barem jednom u životu bio suočen s ovom neugodnom pojavom. Svrab, pojava mehurića, i na kraju korica koja posle puca – to su neprijatna iznenađenja koja nas očekuju kod herpesa.

Foto: herpesonline.org Foto: herpesonline.org

Najčešća manifestacija herpesa je na usnama, mada se može pojaviti i na drugim delovima tela. Bolest je izazvana virusima. Dakle, brzo izlečenje možemo postići upotrebom krema iz apoteke, ali se tegobe mogu ublažiti i pomoću narodnih sredstava.

1. Herpes možete izlečiti pomoću jednostavnog sredstva, koje poseduje svako domaćinstvo, kao što je soda bikarbona. Preporučuje se prokuvati 100 ml vode, dodati u nju 1 kafenu kačičicu sode, promešati i skloniti sa ringle. U ovaj rastvor umakati grudvice od vate i nekoliko puta dnevno stavljati na usne.

2. Brzo lečenje herpesa na usnama pruža i kuhinjska so. U tu svrhu manju količinu soli treba stavljati na zahvaćeno područje. Ponavljati nekoliko puta tokom dana.

3. Još jedan način borbe s herpesom je ljuska od jajeta. Omotač, koji se nalazi na unutarašnjoj strani ljuske je odlično protivupalno sredstvo. Treba samo odstraniti ovu opnu i stavite je na bolno područje. Rezultat će vas obradovati.

4. Svi znamo o čudesnim svojstvima belog luka, koji se koristi kod različitih bolesti, te i herpes nije izuzetak. Beli luk je prirodno antivirusno sredstvo. Dva isitnjena čena belog luka treba promešati sa 1 kašikom pavlake 1 kašikom brašna i 1 kašičicom meda. Dobićete odličnu domaću mast protiv herpesa, kojom ćete mazati obolelo područje na usnama.

5. Eterično ulje jele ili ulje čajevca. Preporučuje se nanošenje na obolelo mesto na svaka 2 sata. Moguće je blago peckanje. Ali, već posle 2 dana zaboravićete na svoj problem.

6. Kapi propolisa odlično isušuju i dezinfikuju ranu. Treba obilno mazati herpes nekoliko puta, zatim namazati obolelo mesto kremom od kamilice ili nevenovim uljem, da se ne bi formirala korica. Nakon 2-3 sata ponoviti proceduru. I tako 3-4 puta dnevno.

(Izvor: zdravapriroda.com)