PREPOZNAJTE GMO U VAŠEM MARKETU: TrikovI proizvođača sa brojevima na ambalaži

Potražite broj na nalepnici proizvoda – PLU (Product Lookup Number) i saznajte koliko je bezbedno voće i povrće koje kupujete.

Foto: watchdog.org Foto: watchdog.org

Postoji nekoliko jednostavnih trikova pomoću kojih ćete lakše prepoznati koja hrana je genetski modifikovana, a koja je prirodna.

Nutricionist koji je studirao na Harvardu i Jejlu Džejson Kalton, koautor je knjige "Bogata hrana, siromašna hrana" ističe potencijalne opasnosti GMO proizvoda.

Industrijski dobijeno mlijeko, meso i riba često potiču od životinja hranjenih GMO kukuruzom, pšenicom ili sojom. Kalton kaže da postoji trik koji vam može pomoći u prepoznavanju GMO voća i povrća i drugih namirnica.

Potražite broj na nalepnici proizvoda – PLU (Product Lookup Number).

Ako je PLU četvorocifren broj koji počinje sa 3 ili 4, to znači da proizvod nije GMO, ali je nastao na farmi koja koristi hemikalije i pesticide što je takođe otrovno i opasno za ljudski organizam.

Ukoliko broj na nalepnici ima pet cifara koje počinju sa 9, to znači da je proizvod organski, uzgojen bez hemikalija, pesticida, odnosno genetske modifikacije.

"Možete mirne savesti kupiti ove namirnice”, kaže Calton.

Proizvodi, pak, označeni petocifrenim brojem koji počinju brojem 8 su GMO usevi.

Zbog činjenice da su GMO proizvodi široko rasprostranjeni i uobičajeni i nisu obeleženi gotovo je nemoguće izbeći ih u potpunosti. Postoji ipak voće i povrće koje se retko genetski modifikuje: luk, ananas, avokado, grašak, mango, plavi patlidžan, kivi, dinja, kupus, slatki krompir, grejp, lubenice i pečurke. Sledeći proizvodi imaju daleko veće šanse da budu genetski modifikovani: jabuke, celer, paprike, breskve, jagode, nektarine, grožđe, spanać, zelena salata, krastavci, borovnice, krompir, boranija, kelj, pomorandže, kukuruz, tikvice, višnje i ljute papričice.

Pravo povrće i voće pokazuju različite znakove koji će vam otkriti GMO proizvode. Možete malo pritisnuti paradajz, ako se pojave modrice, male su šanse da nije GMO. Pokušajte da pronađete voće i povrće koje nisu estetski savršeni. Oni će biti jednako ukusni i nadasve zdraviji.

Kupovina voća i povrća od poljoprivrednika koji sami uzgajaju svoje proizvode su najbolje rešenje. Ako već morate da kupujete u trgovinama izbegavajte određena pakovanja hrane.

S obzirom da GMO hrana donosi više profita proizvođači mogu sebi da priušte određenu ambalažu kojom će privući što više kupaca.

Generalni principi prepoznavanje GMO hrane:

GMO hrana je lepša, okruglija, sjajnija, ujednačene veličine i izgleda, sjajne boje, bez modrica i oštećenja, bez imalo truleži i ožiljaka.

Kupujte kvrgavo, nepravilno voće i povrće, takoreći ružnog izgleda. Gledajte da je voće i povrće različitih boja, veličina i oblika. Zanemarite ako je voće i povrće malo udareno, i da pokazuje znakove da je živo, da malo truli.

Na policama gdje ima takvog voća i povrća, velike su šanse da nisu GMO.

Zanemarite lepo pakovanje.

Profitabilnost GMO biljaka, voća i povrća dopušta proizvođačima da potroše novac na lepa pakovanja. Informišite se na internetu o zemljama koje uzgajaju GMO.

Zemlje koje zabranjuju proizvodnju i uvoz GMO su Francuska, Švajcarska i Mađarska. Tako ćete biti bar donekle sigurni da proizvod nije GMO.

Najveći proizvođači GMO hrane su SAD, Argentina, Brazil, Kina i Indija, koja proizvodi GMO pamuk.

(Izvor: fokus.ba)