Ovih 5 namirnica topi masne naslage sa stomaka!

Dok se borite da se rešite masnih naslaga sa stomaka morate biti svesni toga da nije svaka kalorija ista. Zapravo, određene vrste hrane podstiču vaše telo da pravi dodatne zalihe sala na stomaku!

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Dok se borite da se rešite masnih naslaga sa stomaka morate biti svesni toga da nije svaka kalorija ista. Zapravo, određene vrste hrane podstiču vaše telo da pravi dodatne zalihe sala na stomaku!

Ali nije sve tako crno. Postoje i namirnice koje vašem telu pomažu da istopi taj višak na stomaku i to neverovatnom brzinom! Pročitajte kojih 5 namirnica su vaši najbolji saveznici u borbi sa masnim naslagama na stomaku i uključite ih u svoje obroke kako bi vaši napori da smršate bili što efikasniji.

Borovnice

Borovnice u sebi sadrže veliku količinu antioksidanasa. Jedno istraživanje je otkrilo da unošenje veće količine borovnica podstiče sagorevanje masnih naslaga sa stomaka. Isto istraživanje je dokazalo da ovo voće dovodi do redukovanja nivoa triglicerida u krvi i da imaju pozitivan efekat na nivo insulina u krvi — drugim rečima, one su moćni saveznici u borbi protiv srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2.

Jogurt

Ishrana bogata ovim mlečnim proizvodom podstiče sagorevanje masnih naslaga, posebno onih sa stomaka. Kalcijum (kojim ovaj napitak obiluje) ima ključnu ulogu u regulisanju toga kako se masnoće čuvaju i razlažu u vašem telu. On takođe sadrži i amino kiselinu arginin za koju je dokazano da podstiče sagorevanje masti. Ova amino kiselina stimuliše izgradnju mišićne mase, tako da je preporučljivo uključiti jogurt u svakodnevnu ishranu i ako se bavite sportom.

Grejpfrut

Jedno novije istraživanje otkrilo je da kada odrasli ljudi koji imaju problema sa viškom kilograma pojedu po pola grejpfruta pre svakog obroka, ne samo da lakše smršaju, već uspeju i da se reše upornih masnih naslaga sa stomaka. Jedno od mogućih objašnjenja je da on stvara osećaj sitosti i da oni zbog toga unose manu količinu hrane. Još jedna dobra stvar u vezi sa grejpfrutom je to što on ima diuretska svojstva, pa vam pomaže da se rešite vode koju vaš organizam zadržava, a koja može da dovede do osećaja nadutosti u stomaku.

Feferoni

Feferoni obiluju kapsaicinom koji ubrzava metabolizam, pa ih obavezno treba uključiti u ishranu ukoliko želite da se rešite viška kilograma, posebno u predelu stomaka. Pored toga, ova moćna supstanca opušta krvne sudove i na taj način spušta krvni pritisak. Studije su pokazale da kapsaicin, sastojak koji feferonima daje karakterističnu ljutinu, uzrokuje i programiranu ćelijsku smrt (apoptozu) kancerogenih ćelija prostate i pankreasa.

Crno vino

Alkohol treba izbegavati ukoliko želite da smršate jer sadrži dosta kalorija. Kada pijete alkohol, najbolja opcija je crno vino jer sadrži veliku količinu supstance koja se zove resveratrol. Naučnici su dokazali da resveratrol spušta nivo estrogena koji podstiče čuvanje masti u telu, tako da spuštanjem nivoa estrogena u svom organizmu pomažete telu da se reši masnih naslaga.
Budite umereni kada pijete alkohol — žene ne bi trebalo da unestu više od jedne čaše vina dnevno, a muškarci ne više od dve.

(Family.rs)