ORGANSKO je samo jedno od ova tri jajeta. Šta mislite koje?

Svi oni koji žive ili posećuju rođake na selu, sigurno lako mogu da prepoznaju zdravije žumance, odnosno domaće ili organsko jaje.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Svi oni koji žive ili posećuju rođake na selu, sigurno lako mogu da prepoznaju zdravije žumance, odnosno domaće ili organsko jaje.

Naravno domaće kokoške razlikuju se od organski uzgajanih. U ishrani kokošaka sa organskih farmi  nema štetnih hemijskih komponenti ni hormona , nemaju ni ograničene uslobve kretanja.

Kokoške u konvencionalnoj proizvodnji su zatvorene u kavezima, a često se hrane koncentratom.

Žumanca organskih jaja, uglavnom su znatno jače, tamnije boje (na slici, prvo žumance), pa tako i sve što pripremite od njih (gibanice, pite, proje, kolači) ima jasno žutu boju. Ali organsko ili žumance koka sa sela može da bude i svetlije, jer sama boja žumanceta zavisi od vrste ishrane. Ako se koka hrani kukuruzom i šeta dvorištem verovatnije je da će njihovo žumance biti tamnije. Ali ako se hrani samo kukuruzom i ne šeta, boja žumanca biće svetlija.   

Bez obzira na boju, domaća  i organska jaja obiluju beta-karotenom i omega-3 masnim kiselinama, a imaju veće količine vitamina A, B i E.

Nutricionista, dijetetičar i aromaterapeut Milka Raičević naglašava da je, kada je reč o organskim proizvodima, sertifikat veoma bitan.

- Ukoliko nameravate da kupite organske proizvode, prethodno bi trebalo da imate uvid u sertifikat, kao i da znate čime se hranila kokoška koja je nosila ta jaja. Organska jaja su svakako zdravija od konvencionalnih koja kupujemo u supermarketina, a pored toga što ne sadrže hormone i antibiotike i njihova nutritivna vrednost je veća - ističe nutricionista.

Ukoliko se odlučite da sami odgajate piliće, prethodno se dobro informišite, omogućete im više prostora, hranite ih svežim zelenilom (što tamnija trava, to je bolje), spanaćem, keljom i brokolijem, a zimi kukuruzom.

Pin It

(Family.rs)