NOVAK ĐOKOVIĆ: Režim ishrane našeg šampiona

U svojoj knjizi "Servisom do pobede" Novak Đoković piše o toploj vodi, manuka medu, glutenu, čokoladi i mnogim drugim stvarima...

Foto: healthandbeautylifestyle.com Foto: healthandbeautylifestyle.com

"Svako jutro mlaka voda i dve kašike meda, koji koristim nekada i tokom mečeva", otkriva svoj ritual Novak Đoković u knjizi "Servisom do pobede", koja izlazi iz štampe uoči US Open turnira.

U toj knjizi šampiona iz Srbije je "otvorio frižider" i otkrio javnosti brojne zanimljive detalje, pišu "Novosti".

"Prvo što uradim ujutro kada ustanem iz kreveta jeste da popijem veliku čašu mlake vode. Drugo što uradim, a što može da vas iznenadi, jeste da pojedem dve supene kašike meda. I to svaki dan", piše Novak, koji je objasnio da jede med i tokom mečeva.

 

Najviše voli manuka med. Reč je o veoma ukusnoj i skupoj vrsti koja se dobija od pčela koje se hrane isključivo na manuka drveću sa Novog Zelanda. On ima izražena antibakterijska svojstva.

Novak je ispričao i da pije toplu vodu zato što se hladna sporije vari u organizmu i time odvraća krv iz mišića.

"Volim da mi je urin malo obojen, jer to pokazuje idealan nivo hidratacije."

U knjizi, koju je pisao u prvom licu, navodi se da je za godinu i po dana prvo parče čokolade pojeo tek posle pobede u finalu Australija Opena nad Nadalom 2012.

Nutricionista, doktor Igro Četojević je pomogao Đokoviću da shvati da je intolerantan prema pšeničnim i mlečnim proizvodima. Tako 14 dana nije konzumirao hranu sa glutenom i osećao se sjajno zbog toga. Potom mu je doktor dao da pojede zemičku.

"Bio je to osećaj kao kada se probudite mamurni", piše Novak.

Naš as je izbacio gluten i izgubio 5,5 kilograma. Osetio je da je brži, fleksibilniji i bolje se koncentrisao. "Nestala mi je astma, alergije, a strahove i sumnje zamenilo je samopouzdanje. Već tri godine nisam imao ozbiljnu prehladu ili grip."

 

U knjizi govori i o posvećenosti učenju istočnjačke medicine i filozofije. Jedna demonstracija kojoj je prisustvovao odnosila se na istraživača i dve čaše vode. Na jednu je "širio" pozitivnu energiju (ljubav, sreću, radost), a na drugu negativnu (bes, strah, neprijateljstvo). Posle nekoliko dana negativna voda je navodno pozelenela, a pozitivna je bila i dalje providna i čista.

Evo još nekoliko navika koje je Novak otkrio u knjizi:

- Uzimanje šejkova na bazi proteina graška.

- Izbegavanje mlečnih proizvoda, kao i alkohol tokom turnira.

- Dosta avokada, putera od indijskog oraha i veoma malo šećera.

- Spavanje sedam ili osam sati u toku noći.

- Meditiranje je, joge i taj-či.

- Upotreba suplemenata od melatonina

- Merenje nivoa stresa u organizmu

- Pisanje je dnevnika kada god imao priliku za to.

- Ponekada popije šoljicu toplog čaja od sladića.

Izvor: mondo.rs