Kako pušenje u trudnoći utiče na bebu

Istraživanja pokazuju koliko pušenje u trudnoći utiče na zdravlje bebe.

Foto: petplus.rs Foto: petplus.rs

Ultrazvučni pregled budućih majki koje puše pokazao je da razvoj centralnog nervnog sistema njihovih beba usporen. Fetusi normalno ređe dodiruju svoja usta i lice što su razvijeniji, ali su u slučaju dve trudnice koje puše, to činili često.

Stručnjaci apeluju na žene da se odreknu cigareta tokom trudnoće, jer povećavaju rizik od preranog rođenja, respiratornih problema, pa čak i smrti bebe. Sada istraživači veruju da mogu pokazati efekte koje pušenje ima na bebe u materici i prikazivaće ih budućim mamama koje oklevaju da se odreknu duvana.

Dr Nađa Rajsland sa Darem univerziteta koristila je 4D skenere kako bi detektovala sićušne pokrete u materici. Ona je pregledala 20 budućih majki od kojih su četiri pušile u proseku 14 cigareta dnevno. Nakon što je proučila očitavanja iz 24, 28, 32. i 36. nedelje trudnoće, primetila je da deca majki koje nisu ostavile cigarete češće dodiruju usta i lice od ostalih. Fetusi se inače, što se više bliže rođenju, ređe dodiruju jer stiču više kontrole nad svojim pokretima.

Pilot studija za koju se dr Rajsland nada da će biti sprovedena i na mnogo većem uzorku pokazala je usporen razvoj centralnog nervnog sistema beba majki koje puše. Sve bebe u studiji rođene su zdrave i bile su normalne veličine i težine.

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu Acta Paediatrica.

(Izvor: Daily mail)