Joga položaji za ruke (MUDRE): ZA LEPSI I ZDRAVIJI ZIVOT

Svako može zapamntiti i koristiti osnovne “delove” za preraspodelu energetskih tokova u telu koje nam omogućavaju MUDRE.

Foto: appholic.cc Foto: appholic.cc

Delovanje mudri je povezano sa mnogo što-šta, ali pre svega deluju na energetske tokove u našem organizmu. Poznato je da čovek ima energetske kanale, a svaka bolest utiče na karakteristike povezane s dobijanjem i otpuštanjem energije u našem organizmzu. To su složeni procesi, ali svako može zapamntiti i koristiti osnovne “delove” za preraspodelu energetskih tokova u telu koje nam omogućavaju MUDRE.

Ruke i prsti imaju svoje posebno i različito značenje. Svaki prst odgovara energiji različitog dela tela i energiji sunčevog sistema. Na desnu ruku utiče Sunce i označava mušku stranu prirode.

Ta je ruka primatelj pozitivnih moći, a leva je davatelj tih moći. Leva ruka je pod Mečevom upravom i predstavlja ženski deo prirode. Ovo se odražava i na položaj ruku u mudrama, jer svaki je prst povezan s posebnom sposobnošću, te načinom na koji utiče na život.

– Palac simbolizuje Boga. Povezan je sa Marsom i označava snagu volje, logiku, ljubav, ego. Ugao pod kojim se nalazi u opuštenom položaju u odnosu na ostali deo ruke pokazuje karakter. Ugao od 90 stupeni označava velikodušnu osobu, koja ima dobro srce i spremna na davanje. Ugao od 60 stupeni daje logičan i racionalan karakter, a ugao od 30 stupeni upućuje na osetljivu i sumnjičavu osobu. Osoba sa dugim i jakim palcem ima jaku ličnost, snagu volje i mogućnost da menja vlastitu sudbinu.

– Kažiprstom upravlja Jupiter i predstavlja znanje, mudrost, osećaj moći i poverenja u sebe.

– Srednji prst je pod uticajem Saturna i tu je strpljenje i kontrola emocija. Ovaj prst ima uravnotežujući uticaj u životu.

– Prstenjak je upućen na uticaj Sunca i oznčava vitalnost, energiju i zdravlje. Odnosi se na osećaj povezanosti s porodicom i osećaje vezane za srce.

– Mali prst je Merkurov predstavnik koji vlada komunikacijama, kreacijom, vrednovanjem lepote i postizanjem unutrašnjeg mira.

Vrhovi prstiju mogu pokazati različite osobine. Zašiljeni vrhovi su česti kod samostalnih i aktivnih osoba, ovalni vrh prsta naći će se kod impulsivne osobe kojoj treba motivacija, a kvadratni vrhovi prstiju pokazuju praktičnu i logičnu osobu.

Mudre se mogu koristiti svakodnevno ali najviše 45 minuta u toku 24 sata. Mogu se raditi 5, 10 ili 15 minuta više puta dnevno, prema potrebi. Mogu se raditi tokom dana različite mudre, ali opet, treba voditi računa da je sveukupan rad sa mudrama 45 minuta dnevno.

Neke mudre možete raditi potpuno neupadljivo pre neke važnije odluke ili ispita, dovoljno je nekoliko minuta uraditi mudre sedeći u miru.

Želite li potaknuti isceljenje nekog dela tela ili neke životne situacije, morate odrediti “kuru” koju ćete praktikovati određeni broj dana.

Najbolji program praktikovanja mudri je tzv. ZLATNE TRI MUDRE, što znači da u “paketu” radimo svakodnevno tri mudre.
Najpre odradimo mudru koja će pomoći da se nečega rešimo, zatim radimo mudru koja donosi promene, isceljenje, stavlja nešto u pokret i donosi rešenje. Treća mudra pomaže da neđete i postignete novo, nađete rešenje za onakva događanja kakva želite da se dogode u budućnosti ( mudre birate shodno svojim problemima i željama).

Najbolje je praktikovati MUDRU tako da sednete u udoban položaj, sa nogama na podu, da lagano i ritmički duboko udišete i izdišete sa kraćim pauzama između udaha i izdaha.

Ponekad ćete biti u situaciji da niste u mogućnosti da se opustite, moguće da ćete se naći na nekom skupu, na ulici i sl. Zavisno od prilike u kojoj se nađete, mudre se mogu raditi u šetnji, na sastanku, dok gledate program na TV-u. Vežbe radite mirno, bez napetosti mišića.

Praktikovanje mudri donosi olakšanje već prvi dan, a neke donose olakšanje trenutno. Za iceljenje neke bolesti ili težeg problema treba duže vreme praktikovati mudre.

Kada radimo bilo koju mudru, dobro je misli usmeriti na onaj zdravstveni problem ili situciju za koju radimo mudru. Ako je u pitanju bolest dobro je zamisliti da ste zdravi. Ako želite ispuniti neku želju ili rešiti kakav prolem treba misli uputiti u tom smeru.

 

Ako niste u mogućnoti naći mirno mesto, opustiti se, složite prste u MUDRU, delovaće odmah.

1. 

MUDRA – materijalizuje naše želje, novac, posao…… 
Sastavite jagodice palca, kažiprsta i srednjeg prsta, prstenjak i mali prst savijte prema dlanu. Ruke držite u visini grudi i neka budu udaljene od tela barem nekoliko cantimenara. Ovu mudru praktikujte 3 puta dnevno po 5 do 15 minuta 7 dana zaredom. Pri tom razmišljajte onu situaciju u kojoj se želite biti.

2. 

MUDRA PROTIV STRESA
Praktikujte je 5 do 7 minuta dnevno. Ruke stavite u položaj kao na slici. Zamislite da imate slobodno vreme i kako bi ga najbolje iskoristili. Pustite mašti na volju da kreira sliku mesta, vremana i osoba sa kojima biste voleli podeliti lepe trenutke.

3. 

MUDRA PROTIV UNUTRAŠNJE NAPETOSTI
Ruke i prste stavite u položaj kao na slici. Zamislite da sedite na obali mora i uživate gledajući i slušajući valove kako ritmički dolaze i odlaze, odnose vaš nemir, a donose mir i opuštenost.

4. 

MUDRA ZA DOBAR IMUNITET
Ruke i prste stavite kao na slici. Opustite se i zamislite da je vaše telo obasjano svetlošću koja šalje isceljujuću energiju kroz vas. Praktikovanjem ove mudre u potpunosti ćete obnoviti imunitet.

5. 

MUDRA PROTIV BESA I LJUTNJE
Ruke i prste složite kao na slici.Opustite se onoliko koliko se možete u trenucima ljutnje i zamislite da stojite po ledenim tušem. Za vrlo ratko vrijeme osjetiti ćete kako je sva ljutnja nestala.

6. 

MUDRA ZA JAČANJE PAMĆENJA (SEĆANJA, USPOMENA)
Prsti ruku neka budu kao na slici. Opustite se, dišite ritmički i u sebi ponovite više puta : pamtim ono što je za mene važno. Pomoći će vam da se prisetite događaja koji su u nekom trenutku za vas bitni. To može biti neko potisnuto sećanje ili lekcija koju ste davno učili pa zaboravili. Pomoći će vam da nađete zagubljene stvari i sl.

7. 

MUDRA ZA DOBRO UČENJE
Ovu mudru bi trebali raditi u kombinaciji sa prethodnom, tako da radite nekoliko minuta jednu, a onda odmah nastavite raditi drugu. Komibinovanjem ove dve mudre lakše ćete se sećati onoga što ste već naučili i lakše ćete savladati ono što još trebate naučiti i upamtiti.

8. 

MUDRA ZA JASNOĆU
Kad god se nađete u dvoumljenju ili problemima, ova će mudra pomoći da vidite srž problema i da lakše nađete njegovo rešenje.

9. 

MUDRA ZA SVAKU SVRHU 
Ova mudra deluje na sve meridijane koji prolaze kroz telo a čiji je početak u prstima. Možete ke kombinujete sa mudrom za imunitet ili bilo kojom drugom gde vam se čini da jedna mudra nije dovoljna za vaš problem.

10. 

MUDRA “SPAŠAVANJE ŽIVOTA”
Prva je pomoć kod srčanih problema. Vrlo je efikasna kod: bolova u srcu, srčanog napada, lupanja srca, kod ifarkta miokarda. Mudru praktikujte čim osetite tegobu, radite je sa obe ruke kao na slici: kažiprst savijte tako da dodirne jagodicom podnožje palca. Jagodice srednjeg prsta i prstenjak spojimo sa jagodicom palca, a mali prst ostavite ravan. Donosi brzo olakšanje i efikasna je kod srčanih problema kao da ste uzeli nitroglicerin. Ako je odmah upotrebite može zaista spasiti sebi život.

11. 

MUDRA PROTIV VISOKOG PRITISKA
Ova mudra će pomoći i kod nesanice, kod prekomerne pospanosti. Uklanja emocionalnu napetost, brigu i nemir, žalost, tugu i depresiju. Poboljšava proces razmišljanja, aktivira memoriju. Svako od nas želi zauvek izgledati mlado i zdravo. Prirodni proces starenja malo će usporiti zdrav stil života ali pravi recept protiv starenja je zdravo stanje uma, odnosno imati čistu i zdravu, oslobođenu svest. Upravo ova mudra pomaže da očistite sve nečistoće u svom sistemu, obrnete proces starenja i naučite uživati u mudrosti koju stičete s godinama.

12. 

MUDRA PROTIV DEPRESIJE
Praktikovanjem ove mudre otklonićete nervozu, strah i depresiju. Vrhove prstiju leve ruke stavimo između vrhova prstiju desne ruke. Pazite da su prsti desne ruke uvek donji. Mali prsti obe ruke ostaju uspravljeni i okrenuti prema gore. Kombinujte je sa mudrom protiv stresa ili mudrom protiv unutrašnje napetosti.

13. 

MUDRA “PODIZANJA”
Praktikujte ovu mudru kod prehlade, bolnog grla, upale pluća, kašlja, kad curi nos, kod upale maksilarnih sinusa. Mudra aktivira prirodno samoiceljenje i ubrzava ozdravljenje. Ako imate VIŠAK KILOGRAMA, smršaćete uz ovu mudru i sledeću dijetu: tokom dana treba popiti do osam čaša tople vode. Obrok neka bude sastavljen od voća, riže-pirinča ili kiselog mleka.

14. 

MUDRA PROTIV REUMATIZMA, IŠIJASA
Kod reumatskih bolova išijasa, drhtanja ruku, vrata i glave uz praktikovanje ove mudre osetićete olakšanje već nakon nekoliko sati. Mudru radite tako da jagodica kažiprsta dodiruje korjen palca. Laganim pritiskom palca pridržite kažiprst. Ostale prste ostavite ispružene i opuštene, koliko možete.

15. 

MUDRA ZA PMS
U “onim danima” kada ne podnosite nikoga, ne možete ni sami sa sobom, radite ovu mudru, pa će predmenstrualni sindrom biti znatno olakšan i ublažen.

16. 

MUDRA KAO ANALGETIK
Izvođenje ove mudre biti će ravno uzimanju tablete protiv bolova, pomoći će organizmu da lakše zbaci otrve i otpad. Iceljujuće deluje na bolesti urogenitalnog sistema i kičme.

Izvor: vesnamihajlovicblog.wordpress.com