Ishranom do zdrave kože

Vitamini i minerali imaju vrlo važnu ulogu za održavanje zdravog tena, bez obzira da li se koriste u obliku krema i losiona za negu kože ili se unose u organizam putem hrane i suplemenata. Zdravstveni stručnjaci naglašavaju da je naša koža ogledalo procesa u čitavom organizmu, pa su mnoga kožna oboljenja i starenje samo manifestacija potreba tela uključujući i potrebe za hranljivim materijama i vitaminima.

Vitamini i minerali imaju vrlo važnu ulogu za održavanje zdravog tena, bez obzira da li se koriste u obliku krema i losiona za negu kože ili se unose u organizam putem hrane i suplemenata. Zdravstveni stručnjaci naglašavaju da je naša koža ogledalo procesa u čitavom organizmu, pa su mnoga kožna oboljenja i starenje samo manifestacija potreba tela uključujući i potrebe za hranljivim materijama i vitaminima.

Do danas su objavljena mnoga istraživanja koja ukazuju na ogromnu moć antioksidanasa, a odredjene hranljive materije ih sadrže u velikim količinama. U kombinaciji sa balansiranom ishranom, vitaminski i mineralni dodaci, takozvani suplementi takodje utiču da koža izgleda zdravije i mladje.

Koje su hranljive materije nephodne da bi koža izgledala sveže i lepše?

Vitamini koji poboljšavaju izgled i kvalitet kože su vitamini C, E, A, K i B kompleksa.

Vitamin C

Medju najvažnijim dermatološkim otkrićima je antioksidativna moć vitamina C, koji se suprotstavlja štetnim uticajima nastalim preteranim izlaganjem kože Suncu. Slobodni radikali, nastali izlaganjem kože Suncu, oštećuju kolagen i elastin, vlakna koja održavaju strukturu kože, dovodeći do pojave bora, fleka, prekanceroza ili drugih znakova starenja. Da bi bili sigurni da unosite dovoljnu količinu vitamina C jedite namirnice kao što su paprika, brokoli, kupus, karfiol i citrusno voće. Takodje, možete uzeti dodatke vitamina C od 500 do 1000 mg dnevno. U poslednje vreme je aktuelno korišćenje krema sa vitaminom C koje podstiču produkciju kolagena. Da bi vitamin C mogao da prodre kroz sve slojeve kože i ispolji pozitivni efekat mora se koristiti u obliku L-askorbinske kiseline.

Vitamin E

Kao i vitamin C i ovaj veoma moćan antioksidans pomaže u otklanjanju štetnih uticaja na kožu izazvanih izlaganjem Suncu. Uzimanjem 400 jedinica vitamina E dnevno smanjuje se kancerogeno oštećenje ćelija pod uticajem sunčevog zračenja. Ukoliko se vitamin E i vitamin A koriste zajedno, do 70 % smanjen je rizik razvoja bazocelularnog karcinoma kože, koji je veoma čest kožni karcinom. Vitamin E takodje pomaže u smanjenju bora na koži, nalazi se u biljnim uljima, jezgrastom vocu, semenkama, maslinama, spanacu. Teško je dobiti dovoljnu količinu ovog vitamina putem hrane, pa se preporučuje uzimanje dodataka dnevno do 400 jedinica. Veće doze od prporučenih mogu biti štetne jer dovode do povećanog krvarenja. Takodje, vitamin E se može koristiti i u obliku krema ili losiona kada se ublažava suvoća i izboranost kože.

Vitamin A

Ako je nivo vitamina A u vašoj ishrani dovoljan i izbalansiran, nije potrebno korišcenje suplemenata sa vitaminom A koji čak mogu imati i suprotan efekat u vidu pojave suvoće i ljuspanja kože. Vitamin A u umerenim količinama potreban je za procese obnavljanja tkiva kože. Voće i povrće prepuni su beta karotena koji se u organizmu metaboliše u vitamin A. U obliku krema može se koristiti za smanjenje bora, lečenje akni i psorijaze. Njegova primarna upotreba je za lečenje akni kada se koristi u obliku Retinola.

Vitamini B kompleksa

Kada je u pitanju koža najvažniji iz grupe B vitamina je biotin (B7), hranljiva materija koja čini osnovu naše kože, noktiju i ćelija kose. Bez dovoljne količine ovog vitamina razvija se zapaljenje kože u obliku svraba, perutanja, nekada i gubitka kose. Čak i blagi nedostatak biotina može izazvati simptome. Biotin se nalazi u mnogim namirnicama, najviše u bananama, jajima i pirinču. U poslednje vreme mnogo pažnje se posvećuje preparatima u obliku krema koje sadrže B vitamin. Ove kreme pomažu u hidriranju kože i povećanju ukupnog tonusa. Niacin (B3) je specifična forma vitamina B koja u koži održava vlažnost. Kada se nalazi u kremama efekat je vidan već posle 6 dana nanošenja. Niacin ima protivupalno dejstvo, koristi se za smirivanje suve, iritirane kože. U većim koncentracijama ima posvetljujući efekat na tamne mrlje na koži. Pantotenska kiselina (B5) je u širokoj upotrebi kod oštećene i isušene kože.

Vitamin K

Kao hranljiva materija koja je važna za zaustavljanje krvarenja, vitamin K nema značajniji efekat na kožu ukoliko se unosi hranom. Neka istraživanja ukazuju da vitamin K može uticati na smanjenje tamnih kolutova oko očiju i modrica na koži. U obliku krema vitamin K se kombinuje sa vitaminima A, C i E kako bi se postigao navedeni efekat.

Minerali koji poboljšavaju izgled i kvalitet kože

Većina istraživanja koja se tiču kože pokazuje da nije neophodan dopunski unos minerala. Ovo se naročito odnosi na osobe koje piju zdravu vodu sa prirodnim zalihama važnih minerala. Pranje lica sa mineralnom vodom pomaže u smanjenju iritacija kože, a sami minerali pomažu da ćelije kože upiju više vode.

Selen

Naučnici veruju da ovaj mineral ima ključnu ulogu u prevenciji raka kože. Uzet u obliku dopune ili u obliku krema, ovaj mineral štiti kožu od oštecenja izazvanog Suncem. Ako provodite puno vremena na Suncu, selen će smanjiti mogućnost nastanka opekotina, i rizik od nastanka raka kože. Najbolji izvori selena su cela zrna žitarica, koštunjavog voća poput brazilskog oraha, plodovi mora, beli luk i jaja.

Bakar

Bakar, zajedno sa vitaminom C i cinkom, pomaže razvoju elastina, vlakana koji podržavaju strukturu kože. Nedostatak ovog minerala nastaje veoma retko, a lekari upozoravaju da uzimanje u obliku suplemenata može biti i opasno.

Cink

Ukoliko postoje akne na koži, veoma važan mineral je upravo cink. Nekada akne mogu biti simptomi nedostatka cinka. Uzet oralno ili u obliku krema cink smanjuje produkciju masnoća, i može biti efikasan u kontroli stvaranja novih akni kao i lečenju postojećih. Hrana bogata cinkom je crveno meso, ostrige, živina.

Takodje, neka od novijih istraživanja ukazuju da osim vitamina i minerala koji utiču na izgled kože, dobar efekat mogu pokazati i druge hranljive materije koje se unose putem hrane ili se primenjuju lokalno. Najvažnije za izgled i kvalitet kože su:

Alfa-lipoične kiseline

Alfa lipoične kiseline su vrlo moćni antioksidansi, jači od vitamina C ili E tako da usporavaju proces starenja kože. Ono što ih čini tako posebnim jeste sposobnost da prodiru i u ulja i vodu, te utiču na ćelije kože i unutra i izvan tela. Alfa lipoične kiseline štite ćelije i od oštecenja izazvanih slobodnim radikalima i mogu se uzimati u obliku suplemenata i krema.

DMAE

DMAE (dimetilaminoetanol) je veoma snažan antioksidans i hranljiva materija koja ima afinitet prema slobodnim radikalima. Pomaže stabilizaciji membrane ćelija, tako da su oštećenja izazvana Suncem ili zagadjenjem manje izražena. DMAE takodje sprečava stvaranje lipofuscina, braon pigmenta koji je osnova nastanka tamnih fleka.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je sastojak svakog živog organizma, ima značajnu ulogu u podmazivanju zglobova, tako da se zglobovi pokreću lako i glatko. Obzirom da je hijaluronska kiselina međućelijska supstanca na ćelije kože deluje kao neka vrsta lepka koja ih drži zajedno, čineći kožu glatkom i punijom. Ima veliku sposobnost vezivanja vode, čak 1000 puta od svoje težine, što znači više vode u svakoj ćeliji kože.

Esencijalne masne kiseline

Ako vam je koža suva, sklona upalama, verovatno postoji nedostatak esencijalnih masnih kiselina koje su važne za proizvodnju masnoća koje čine prirodnu barijeru kože. Bez adekvatne količine ovih kiselina koža proizvodi druge iritirajuće oblike masnoća koje mogu dovesti do upale na koži. Važno je uspostavljanje ravnoteže, omega-3 i omega-6 masnih kiselina u organizmu. Dok se omega-6 kiseline unose dovoljno putem peciva, ulja za kuvanje, živina i žitarica, omega-3 kiseline vrlo često nedostaju. One se nalaze u ribama iz hladnih voda, uključujući losos, sardine ili skušu. Uzimajući dodatke u obliku ribljeg ulja pomažemo da naša koža izgleda mladje i glatkije.

(Izvor: dermatim.net)