Da li nam javni prevoz ugrožava zdravlje

 Bilo da je u pitanju korišćenje mobilnog ili kontakt s raznim bakterijama, gradski prevoz ima izuzetno negativan uticaj na naše zdravlje, tvrde britanski stručnjaci.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Džil Zander, osnivač Klinike za podmlađivanje kože, istakla je da svakodnevno putovanje do posla ima izuzetno negativan uticaj na naš organizam.

Neprestano gledanje u mobilni telefon ne samo da vremenom uzrokuje nepravilan stav tela, već pojačava dejstvo gravitacije na elastičnost kože vrata i podbratka.

“Posmatrajte kožu vrata kao neku vrstu produžetka kože lica koja je slična području oko očiju - dvaput je tanja od ostalih područja lica. Pokušajte da se suzdržite od neprestanog kucanja poruka ili igranja igara”, savetuje Zander.

Osim preterane upotrebe elektronskih uređaja, na koži se množe i kolonije raznih bakterija sa kojima, u gradskom prevozu, dolazimo u kontakt.

“Dodirivanjem lica bakterije se mogu preneti na kožu, što može uzrokovati pojavu akni ili različitih infekcija. Kako biste izbegli ovaj scenario, nosite uvek sa sobom gel za dezinfekciju ruku”, navodi Zander.

Dodatni stres za kožu lica predstavljaju i zagađen vazduh, duvanski dim, kao i UV zraci.

“Svako jutro nanosite serum, kremu sa vitaminom C ili kremu sa zaštitnim faktorom kako bi vaša koža što duže zadržala mladolik izgled. Takođe je vrlo bitno da ujutro ostanete smireni, jer se pokazalo da osobe koje najviše brinu ili se najviše nerviraju imaju najkraće telomere - esencijalni deo ljudskih ćelija koji određuje kako ćemo stariti. Slušajte, zato, dok putujete neku opupštajuću muziku, a ako možete, obavezno siđite koju stanicu ranije kako biste prošetali”, zaključuje Zander.

(Izvor: Daily mail)