Print this page

3 seljačka jela od koprive: Leče anemiju, senilnost i otklanjaju zaboravnost! (RECEPTI)

Da mogu naše bake bi je proglasile svetom biljkom.

0 comment

Svi znamo da je kopriva zdrava. Da mogu, naše bake bi je proglasile svetom biljkom. Ovo su sve dobrobiti koprive:

Jača zube i kosti, odlična je za mineralizaciju u dobu rasta, trudnicama i dojiljama.

PROČITAJTE: Akademik Bolotov, ukrajinski Ajnštajn: Evo kako se dubinski čiste zdrave ćelije, a tumorske i oštećene izbacuju

Obezbeđuje dnevni unos kalcijuma u svakodnevnoj ishrani.

Bogata je magnezijumom pa sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, muskularno-tetanične i visceralne prirode.

 

Sprečava pojavu adenoma prostate i pomogne terapiji akutnog prostatitisa. Kopriva osigurava potrebne količine cinka čiji nedostatak dovodi do poremećaja.

Sadrži mangan koji ublažava staračku senilost i otklanja zaboravnost.

Ima dovoljna količinu vitamina K koji sprečava pojavu krvarenja, a njegov značaj za organizam i svakodnevno prisustvo u hrani razlog je da ga popularno nazivaju "faktor dugovečnosti".

Stvaranje hemoglobina pomažu gvožđe, bakar i vitamin C, a mangan pomaže aktiviranje gvožda iz depoa, pa je njena svakodnevna upotreba prava preventiva anemije.

Stari recepti za jela od koprive:

Doručak od koprive: 

20ak vrhova mlade koprive (može i više, ako imate); 1 glavica crnog luka, 1 kašika masti, 5 komada jaja, malo mleka, malo kajmaka. 

Priprema: 

Koprive obarite u vreloj vodi (najviše 5 min da ključaju u vodi). U tiganju na masti propržite crni luk sitno iseckan, pa mu dodajte obarene koprive.

Sve dinstajte najviše 5 minuta pa prelijte umućenim jajima u koja ste dodali malo mleka i malo kajmaka. Sve posolite i poslužite za doručak.

 

Juneća kapama od koprive

Potrebno: 

1 kašika masti,

1 glavica crnog luka,

3 čena belog luka,

300g koprive,

200 grama spanaća,

500 grama junetine isečene na kockice,

malo soli,

malo brašna,

malo bibera.

Priprema: 

Kockice junetine uvaljajte u brašno pa ih prepržite na masti. Kada uhvate koricu pokupite ih na tanjir. U masti u kojoj se pržila junetina porodinstajte beli i crni luk pa mu dodajte obarenu koprivu i svež spanać. Sve dinstajte dok zeleniš potpuno omekša. Dodajte malo vode (samo da ogrezne povrće) i kockice junetine.  Sve posolite i pustite da se krčka oko sat vremena. Poslužite toplo uz kašiku kiselog mleka.

 

Proja sa koprivom

Potrebno je: 

3 jaja,

100 g pavlake,

1 kašika kajmaka,

1 kašika masti ili maslaca,

500 grama mlade koprive,

100 sitnog sira, malo jogurta,

100 grama belog brašna,

1 prašak za pecivo,

malo soli i

400 g projanog brašna.

Priprema: 

Koprivu obariti pa u obarenu i proceđenu koprivu dodati jaja, sir, pavlaku, kajmak, maslac, jogurt i umutiti. Dodati so i brašno, prašak za pecivo i projano brašno. Sve sjediniti i peći u rerni na 220 stepeni oko pola sata.