REVOLUCIONARNO: Bionička sočiva baciće u zaborav kontaktna sočiva i naočare

 Zamislite da možete da vidite tri puta bolje od najjačeg prirodnog ljudskog vida bez nošenja naočara ili kontaktnih sočiva, već uz pomoć leća ugrađenih u vaše oko

Foto: Twitter Foto: Twitter

Zamislite da možete da vidite tri puta bolje od najjačeg prirodnog ljudskog vida bez nošenja naočara ili kontaktnih sočiva, već uz pomoć leća ugrađenih u vaše oko.

Novi izum, bioničko sočivo, koje bi se tokom osmominutne hirurške procedure ugrađivalo u oko, moglo bi u budućnosti da iskoreni upotrebu naočara, kontaktnih sočiva i laserske hirurgije.

- Bioničko sočivo moglo bi trenutna optička pomagala da pošalje u istoriju - navodi njegov tvorac doktor Gart Veb, optometrista iz kanadske pokrajine Britanska Kolumbija.

Zahvaljujući zameni prirodnog sočiva oka, koje vremenom propada, više ne bi bilo rizika od razvoja katarakte, a besprekoran vid imali bismo i u 100. godini života.

- U pitanju je tehnika kakvu svet do sada nije video, a koja bi mogla da poboljša vid čak tri puta - navodi Veb i dodaje da će ovoj proceduri moći da se podvrgnu sve osobe iznad 25 godina starosti, jer je u tim godinama struktura oka u potpunosti razvijena.

- Ukoliko testiranja prvo na životinjama, a zatim i na slepim ljudima budu bila uspešna, prve hirurške intervencije mogle bi da budu sprovedene u Kanadi već 2017. godine - zaključuje Veb.

(Izvor: Blic.rs)