Pet meseci nakon ISTORIJSKE PRESUDE - Vrata škole idalje ostaju zaključana za Slavka

Malo ko nije čuo za Slavka Mrševića iz Rudog, tinejdžera sa blagim oblikom autizma, kome je tri godine uskraćeno pravo na školovanje, a on je mesecima nakon udaljavanja s nastave dolazio pred školu, kako bi svoje vršnjake video barem za vreme odmora.

Malo ko nije čuo za Slavka Mrševića iz Rudog, tinejdžera sa blagim oblikom autizma, kome je tri godine uskraćeno pravo na školovanje, a on je mesecima nakon udaljavanja s nastave dolazio pred školu, kako bi svoje vršnjake video barem za vreme odmora.

Herojski je izdržao borbu jednog čoveka protiv celog sistema i ostvario istorijsku presudu - po prvi put doneta je pravomoćna presuda za diskriminaciju u procesu obrazovanja. Doneo je Okružni sud u Istočnom Sarajevu, proglasivši krivim Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske i Javnu ustanovu Srednjoškolski centar Rudo, zbog, kako je navedeno, ‘diskriminacije nad učenikom Slavkom Mrševićem, na način da su učeniku na početku 2016/2017. godine, bez donošenja ikakvog formalnog akta o tome, uskratili pravo da pohađa nastavu, te da su propustili da preduzmu mjere inkluzije u redovnu nastavu”, prenosi Buka.

Ni pet meseci nakon ove presude, u kojoj je naloženo da se Slavku omogući školovanje koje mu je bilo nezakonito uskraćeno i plati određena materijalna odšteta, ništa od navedenog nije sprovedeno u delo.

Ovo nije jedina presuda u korist Slavka. I Osnovni sud u Višegradu je u aprilu prošle godine presudio u njegovu korist, nakon što je utvršeno da su gore navede institucije prekršile zakon i prava Slavka Mrševića iz Rudog, te je naloženo njegovo vraćanje u školske klupe.

Slavkov otac, Nenad Mršević, ne krije razočarenje nesprovođenjem presude. Kaže kako je trogodišnja borba bila veliki stres za celu porodicu, da je presuda unela optimizam, ali da njeno nesprovođenje izazivalo novo razočarenje sa kojim se nije lako nositi. 

 

“Na kraju dolazimo do zaključka  da je presuda mrtvo slovo na papiru od koje Slavko nema nikakvu satisfakciju. Niko u toj školi, od nastavnika, direktora ili odgovornih u resornom ministarstvu nije odgovarao, niti je pokrenut bilo kakav disciplinski postupak koji bi utvrdio čija je odgovornost što je Slavku zabranjeno da pohađa školu i što mu ni danas nije priznat taj prvi razred u koji je išao”,  ispričao je za BUKU Nenad Mršević, dodajući da će njegov sin nastaviti školovanje najverovatnije od septembra ove godine u nekoj od škola za obrazovanje odraslih.

Na ovaj korak su se odlučili jer je i nakon presude suda u Višegradu škola u Rudom opet uradila identično i  Slavku onemogućila da nastavi školovanje za tehničara drumskog saobraćaja u Srednjoškolskom centru u ovom mestu: “Slavko po preporuci ljekara nije izašao na polaganje razrednih ispita koje je ljetos organizovala škola u Rudom po nalogu resornog ministarstva, jer su učinili sve da to Slavku onemoguće - organizovali su razredni ispit, a da nisu prilagodili nastavni plan, program i gradivo, a ispit su zakazali ne vodeći računa o njegovom zdravstvenom stanju. Raspored je bio takav da je u 8 dana trebalo da položi 15 predmeta, 2 dnevno."

Bojan Bajić, Slavkov javni zastupnik, kaže da je nepojmljivo da se prvosnažne sudske presude ne sprovode, te da neće odustati od ovog slučaja, sve dok odgovorni u obe institucije ne budu sankcionisani. 

Dodao je da se još sprovode pojedini sudski postupci, te da je podnesena krivična prijava protiv novog direktora škole, Tatomira Eleza, jer je ponovio iste one greške koje je u proteklom periodu napravio prethodni direktor škole. 

“Cijeli ovaj problem je i nastao zato što institucije nemaju integriteta i što štite pojedince koji prave greške. A cijeli ovaj slučaj je pokazao da sve  što su do sada radili, radili su u cilju da zaštite te pojedince”, naglasio je za naš portal Bajić.

U Ministarstvu prosvete i kulture Republike Srpske portal Buka je pokušao da dože do saznanja da li su pokrenuti disciplinski postupci ili određene sankcije protiv odgovornih u ovoj instituciji, te zašto Slavku Mrševiću nije isplaćen utvrđeni iznos za pretrpljenu duševnu bol, ali konkretan odgovor nisu dobili. 

“U vezi sa navedenom presudom, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske će postupiti u skladu sa pozitivno-pravnim propisima Republike Srpkse”, saopšteno je iz ovog Ministarstva.

Radi podsećanja, Slavko je 2016. upisan u prvi razred Srednjoškolskog centra u Rudom, njegove ocene na prvom polugodištu nisu zaključene, u drugom polugodištu nije ni ocenjivan, da bi mu se potom u potpunosti onemogućen pristup školi.