Neobičan ritual u novosadskoj školi: Prvo Oče naš i tamjan, pa čas može da počne

Začuđena majka iz Novog Sada na društvenim mrežama je prepričala ritual koji učiteljica njenog deteta praktikuje pre početka časova.

Foto: Luftika/ilustracija Foto: Luftika/ilustracija

Začuđena majka iz Novog Sada na društvenim mrežama je prepričala ritual koji učiteljica njenog deteta praktikuje pre početka časova. Prvo Oče naš i tamjan, pa čas može da počne, tako bi se u najkraćim crtama mogla opisati njena objava, a koja je očekivano izazvala buru komentara.

Dan pre nego što su školska zvona označila početak školske godine učiteljica u OŠ “Ivo Lola Ribar” u Novom Sadu poslala je predlog roditeljima svojim učenika.

On glasi ovako: Da li se slažete da svakodnevno pre početka nastave zapalimo tamjan u našoj učionici i izgovorimo molitvu Oče naš. Poruku je na roditeljskoj Vajber grupi napisala učiteljica jednog odeljenja četvrtog razreda, piše Mondo.

 

Ispod pitanja ostavljena je mogućnost roditeljima da glasaju da li su saglasni sa tim predlogom ili ne i velika većina, tačnije 18 roditelja je podržao predlog učiteljice, dok se nekolicina protivila.

Ispod objave stavljena je i slika na kojoj stoji da ne postoji virus koji će opstati u kući u kojoj se tamjan svakodnevno pali.

Objava je vrlo brzo podeljena na društvenim mrežama i izazvala bezbroj komentara.

Jedna od majki koja je pitanje učiteljice i podelila zapitala se da li je uopšte moguće da se tako nešto pita, te da je Srbija sekularna država.

Foto: Facebook

“Srbija se deli na 80 i 20 posto, ovih 20 beži iz zemlje, a preostali će nas dokrajčiti”, “Ne mogu da poverujem u ovo”, “kakva sramota” – samo su neki od komentara zabrinutih korisnika društvenih mreža.

Ne možemo a da se složimo sa zabrinutom majkom. Za hrišćanske rituale postoji vreme i mesto, a to definitivno nije škola.