Glumica Marina Ćosić otvoreno: 'Svi kažu da dojite bebu, ali vam niko ne pokaže kako' (FOTO)

Glumica Marina Ćosić se porodila krajem januara i na svet donela predivnu devojčicu.

foto: Printscreen foto: Printscreen

Malenoj devojčici je dala divno ime Sofija. Nesumnjivo je da mama Marina uživa sa bebicom, a koliko vidimo po njenim fotkama, nju majčinstvo baš ispunjava.

Neretko deli majkama savete, pa je ovoga puta odlučila da se pozabavi jednom interesantnom temom - DOJENJEM.

Ona je ispod divne fotke na svom Instagramu napisala jednu važnu poruku.

"Dojenje. Svi kao podržavaju. A niko vas ne podržava, barem retko ko od doktora. Da, jeste, svi kažu kako bi bilo dobro da dojite, ali vam niko ne objasni kako, koliko, kad, nego to najčešće sami saznate. Koliko god da sam čitala o dojenju ranije, tek sada kada sam se susrela sa istim i kad imam iskustva, znam šta treba da tražim i kako da postavim pitanje da bih došla do pravog odgovora u kom su mi date sve informacije. Meni je jako stalo sa dojim, i prvih mesec dana je bilo jako teško jer svi podrzumevaju da znate kako izgleda uspostavljanje laktacije. Da je to dugačak i naporan proces celodnevnog dojenja. Samo mi je rečeno da moram da se odmaram, da redovno jedem i da se ne nerviram. A 'ajte sad vi meni recite, kako da se ne nervira neko ko ne zna šta ga očekuje i kako nešto treba da izgleda ako prvi put prolazi kroz to? Naravno da je prvorotka koja doji pod stresom u prvim nedeljama jer doji po ceo dan, ne stiže da pojede i spremi te obroke koje svi pričaju da su neophodni, ne uspeva da se odmori jer joj se ne spava kada spava beba, i pritom joj svi pričaju da nema dovoljno mleka čim doji po ceo dan. Kao da je odstranjen deo mozga mamama i bakama koje nas savetuju, koje su zaboravile kako to izgleda.

Ja sam odlučila da slušam svoje dete i sebe i da uradim sve što je u mojoj moći da dojim. (Nemam ništa protiv kad neko ne želi da doji, svako bira za sebe. Meni je jako bitno) Prestala sam da slušam druge i gle, otišla je i nervoza. Odmah sam sve stizala. I da jedem i da spavam."

 

Mama Marina je ovim poslala jednu oštru poruku svim budućim majkama i dojiljama, a to je da slušaju potrebe svog deteta, da trezveno razmisle i lepo se raspitaju o svemu što ih zanima. Takođe, da odbace bespotrebne priče ljudi okolo i da se fokusiraju na sebe i bebu.

Mnoge majke su se složile sa njenom tvrdnjom i u komentarima ispod su pisale svoja iskustva.

"Uf da... Svakakve priče sam slušala koje se tiču dojenja. A kad uspostaviš laktaciju, tada ide: "Jao da l’ ti je dobro mleko?", "Da ideš da ga testiraš", ili "Dete ima grčeve, jer ti je mleko mnogo jako". I tako bih mogla unedogled. Realno, najlepši osećaj da beba uvek ima zdrav i svež obrok", napisala je jedna mama.

"Bravo i za mamu i za bebu! I ja sam prvi put slušala samo sebe, a imala sam i normalnu okolinu. Niko mi nije rekao da mi je mleko slabo, jer beba doji često i nikad nisam posumnjala u kvalitet mleka (svaka majka ima mleko baš kako njenoj bebi odgovara i ne postoji "slabo" niti "loše" majčino mleko, kako govore mnogim novopečenim mamama i onda one posustaju u dojenju). Uživajte u divnim trenucima!", napisala je druga mama.

"Jako je tuzno da posebno prvorotkama u porodilistu samo daju bebu i to nahranjenu i kažu stavite je na dojku. I posle niko ne dolazi, niti da ti pokaze, niti da pomogne. Ja sam pre mesec dana prošla kroz to i samo me je sreća spasila od mastitisa koji je bio na korak od mene. Sada dojim, ali shvatam zašto mame odustanu. Jer nemaju nikoga ko će da im pokaže i pomogne", dodala je treća mama.

Šta vi mislite o stavu mame Marine i kakva su vaša iskustva?

Yumama