VEČNA NEDOUMICA: Evo zbog čega se muška i ženska odeća kopčaju sa različitih strana?

Prema jednoj od najrasprostranjenijih teorija, sve je počelo u 19. veku kada su žene iz visokog društva imale pomoć pri oblačenju, pa su haljine šivene za njih imale dugmiće s leve strane, kako bi njihove sluškinje mogle lakše da ih zakopčaju desnom rukom. Kasnije je to postalo uobičajeno

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Prema jednoj od najrasprostranjenijih teorija, sve je počelo u 19. veku kada su žene iz visokog društva imale pomoć pri oblačenju, pa su haljine šivene za njih imale dugmiće s leve strane, kako bi njihove sluškinje mogle lakše da ih zakopčaju desnom rukom. Kasnije je to postalo uobičajeno, piše Todayifoundout.com.

Ova teorija ima svoje nedostatke. Prvi je taj da mnoge žene nisu imale sluškinje koje bi im pomagale pri oblačenju. Međutim, to se može objasniti time da su žene iz više klase bile trendseterke, pa su ostale dame pratile tu modu bez obzira što je to za njih bilo manje praktično.

Ali, i muškarci koji su pripadali višoj klasi tada su imali pomoćnike koji su im zakopčavali još brojnije dugmiće na odelima, pa su dugmići ostali s desne strane. Još jedan nedostatak ove teorije odnosi se na pitanje zašto se to nije dogodilo ranije, jer je to bila praksa tokom čitavog 18. veka, a opet se promena strane s koje se dugmići nalaze nije dogodila sve do prve polovine 19. sveka, da bi u drugoj polovini to postalo standard.

Druga interesantna teorija kaže da su dugmići na ženskoj odeći postavljeni s leve strane, kako bi žene morale da koriste inferiorniju, levu ruku, što je trebalo da ukaže na to da se one nalaze ispod muškaraca po svom društvenom statusu. Za ovu teoriju, međutim, nema dokaza, a i ona ima ozbiljnih nedostataka. Naime, mnoge žene su same sebi šile odeću s dugmićima s leve strane, pa se postavlja pitanje zašto bi one same sebe time stavljale u podređeni položaj.

Treća i najverovatnija teorija veoma je slična prvoj, međutim razlikuje se u jednom bitnom detalju. Dugmići su bili s leve strane zbog toga što se žene iz visokog društva nisu oblačile same, ali ne zato što su htele da olakšaju posao sluškinjama, već zato što su htele da time istaknu da su toliko bogate da ne moraju same da se oblače.

Iako je ovaj trend započeo u prvoj polovini 19. veka, 1840-ih i 1850-ih, još se šila ženska odeća s dugmićima na desnoj strani, a šanse da ćete naleteti na dugmiće s leve strane bile su pola-pola.

Međutim, 1860-ih, gotovo sva ženska odeća imala je dugmiće s leve strane, a to se povezuje s napretkom tehnologije, odnosno, usavršavanjem mašine za šivenje. Tada je odeća počela industrijski da se proizvodi, a proizvođači su prihvatili trend “levih dugmića”.

(Izvor: Dnevno.rs)