Srećno vam bilo: Vodič za izbegavanje baksuznih prilika i dana!

Ako putujete u inostranstvo, valjalo bi da se upoznate i sa ondašnjim verovanjima - neka će vas nasmejati, a druga šokirati.

Foto: learnenglishteens.britishcouncil.org Foto: learnenglishteens.britishcouncil.org

Ukoliko planirate putovanje u neku od ovih zemalja, valjalo bi da se prvo upoznate i sa nekim od, za nas, potpuno neverovatnih sujeverja - čisto da se ne biste našli u čudu kada vidite reakcije ondašnjeg stanovništva:

1. Španija - baksuzni utorak trinaesti

U ovoj zemlji se smatra da je baksuzan ne petak, već utorak trinaesti, jer španska reč za utorak (mars) potiče od boga rata Marsa.

Još jedno zanimljivo sujeverje vezuje se za novogodišnju noć. Naime, Španci u ponoć 31. decembra, na početku Nove godine jedu 12 zrna grožđa, za svaki predstojeći mesec, a veruje se da će im to doneti napredak i sreću.

2. Irska - nigde bez deteline

Irski druidi verovali su da od zlih duhova možete da se zaštitite ukoliko nosite detelinu uz sebe. U međuvremenu, detelini sa četiri lista pripisane su magijske moći, jer svaki list ima svoju simboliku: veru, nadu, ljubav i sreću.

3. Velika Britanija - nikako cipele na sto

Ovo sujeverje u Ujedinjenom kraljevstu povezuje se sa rudarima - kada bi neko od njih poginuo tokom rada, njegove cipele bi stavljali na sto. Zato niko ne iskušava sudbinu u Velikoj Britaniji na ovaj način.

4. Francuska - hleb okrenut naopačke

Legenda kaže da su francuski pekari odbili da usluže kraljevske dželate sve dok sami ne iskuse smrtnu kaznu. Besni pekari su hleb za egzekutore postavili naopačke, a od tada se veruje da to donosi nesreću.

5. Rusija - zviždite na sopstvenu odgovornost

Za zviždanje u kući Rusi veruju da donosi vetar, koji može da vam odnese bogatstvo.

6. Italija - baksuzni petak 17.

Dok se ceo svet plaši petka 13. (izuzev Španije, kao što smo videli), u ovoj zemlji je petak 17. baksuzan dan. Ovaj broj kojeg su Rimljani pisali XVII, što je akronim za VIXI. To u prevodu sa latinskog znači "živeo sam" i simbolizujeodbrojane dane na Zemlji.

7. Turska - ne žvaćite žvaku noću

Koliko god da imaju problema sa zadahom, Turci nikada ne žvaću žvake uveče, jer veruju da time žvaćete i telo preminule osobe!

8. Japan - bez otkrivanja stomaka tokom grmljavine

Ovo se posebno odnosi na decu, jer se veruje da će im bog grmljavine Raijinpojesti pupak. Takođe, Japanci skrivaju palac ukoliko pored njih prođu mrtvačka kola kako bi zaštitili svoje roditelje, jer ih ovaj prst simboliše.

9. Kina - satovi nikako nisu dobar poklon

Na kineskom jeziku fraza "Kinezi nemaju vremena da poklanjaju satove" zvuči slično "odlasku na sahranu".

10. Koreja - crveno mastilo se ne koristi

Korejci nikada ne pišu ime žive osobe crvenom bojom, jer se veruje da ona donosi nesreću ili smrt.

11. Brazil - prvo šećer, pa kafa

Kako bi podstakli boljitak u životu, Brazilci su osmislili mali ritual sa omiljenim napitkom - prvo stavljaju šećer u šolju, pa tek onda kafu.

12. Argentina - sam spomen njegovog imena donosi nesreću

Bivši predsednik Karlos Menem smatra se tolikom katastrofom za zemlju, da Argentinci veruju da i sam spomen njegovog imena donosi nesreću.

Izvor: Stil