Originalne verzije najpopularnijih BAJKI su mnogo STRAŠNIJE nego što ste mislili

Mnogi od nas imali su sreće da im pred spavanje ili u bilo koje doba dana majke, tate i ostala rodbina čitaju bajke. Prvi pisci koje smo voleli bili su braća Grim i Hans Kristijan Andersen. Ali bajke koje smo mi slušali i voleli u originalu nisu bile tako lepe - više su ličile na horor film. To je slučaj sa ovih pet poznatih bajki.

Foto: exoticpeacock223.blogspot.com Foto: exoticpeacock223.blogspot.com

Crvenkapa

Svi znaju priču o Crvenkapi, maloj naivnoj devojčici koja sa korpom poklona ide kroz šumu u posetu baki. Ova nama poznata priča završava se standardnim krajem - "i živeli su srećno do kraja žiivota". Ali u originalnoj verziji Šarla Peroa iz 1697. godine vuk ubija Crvenkapinu baku i njeno iskasapljeno telo stavlja u ostavu, a od njene isceđene krvi napravi bocu vina. 

Zlatokosa

Među najpoznatim bajkama braće Grim nalazi se "Zlatokosa". Prema originalnoj verziji ove bajke, lepa dugokosa devojka zarobljena je u dvorcu u koji ju je zaključala zla veštica. Princ dolazi po nju u toranj i penje se pomoću njene kose do nje, nakon čega ona zatrudni. Veštica je zatim proteruje i baca njeno dete s tornja. Dete pada u trnje koje mu spašava život, ali mu se zabada u oči, pa ono ostaje slepo. 

Mala sirena

Diznijev crtać "Mala sirena" potpuno se razlikuje od Andersenove verzije ove bajke. U originalu se sirena odriče svog glasa kako bi dobila noge koje je onda strašno bole. Svaki korak joj izgleda kao hod po oštrici noža, ali ona uprkos tome pleše sa princom kako bi stekla njegovu naklonost. Kada je odbije nakon svega što je pretrpela zbog njega, ona gubi smisao života, baca se u more i umire, iako je mogla da dobije svoje peraje nazad da je ubila princa. 

Pepeljuga

U crtaću su poznate cipelice koje pepeljuga nosi na balu napravljene od stakla, a u originalnoj verziji braće Grim one su od zlata. I to nije jedino što se razlikuje - Pepeljugina starija sestra odsekla je svoje nožne prste i pete kako bi joj noga stala u cipelu, a kada je princ to video, razbesneo se i počeo da viče na nju. Onda su došle male ptice i pokljucale oči sestre, nakon čega je ona oslepela. 

Snežana i sedam patuljaka

Snežana u originalnoj verziji bajke nije bila tako dobroćudna kako je pamtimo. U originalnoj verziji priče zla kraljica šalje lovca da je ubije i vrati se sa njenom jetrom i plućima kako bi ih ona pojela, ali njen plan pada u vodu kad princ izvadi otrovnu jabuku iz Snežaninog grla. Osvetoljubiva Snežana zajedno s princem natera kraljicu da igra u užarenim gvozdenim cipelama do smrti.

Pin It

(Izvor: telegram.hr)