Najpoznatiji srpski masoni: Svi znate ove ličnosti iz naše istorije, ali niste znali da su pripadali “slobodnim zidarima”

Predstavljamo vam neke od najpoznatijih Srba koji su bili masoni, a prema spisku koji postoji na sajtu Velike masonske lože Srbije.

Foto: Opanak Foto: Opanak

Predstavljamo vam neke od najpoznatijih Srba koji su bili masoni, a prema spisku koji postoji na sajtu Velike masonske lože Srbije.

Vuk Stefanović Karadžić

Ovaj veliki reformator jezika i pisac prvog rečnika srpskog jezika, takođe je učestvovao u Prvom srpskom ustanku i bio jedan od naučenijih ljudi tog vremena. Vukovim reformama u srpski jezik je uveden fonetski pravopis, a srpski jezik je potisnuo slavenosrpski jezik koji je u to vreme bio jezik obrazovanih ljudi.

 

Dositej Obradović

Dositeju Obradović bio je srpski prosvetitelj i reformator. Školovao se za kaluđera, ali je napustio taj poziv i krenuo na putovanja po celoj Evropi, gde je primio ideje evropskog prosvetiteljstva i racionalizma. Dositej je bio prvi popečitelj (ministar) prosvete u Srbiji. Njegovi ostaci počivaju u Beogradu, na ulazu u Sabornu crkvu.

Petar II Petrović Njegoš

Petar II Petrović Njegoš bio je jedan od najvećih srpskih i crnogorskih pesnika, vladar Crne Gore, vladika i mason. Njegoš se smatra jednim od najvećih crnogorskih pesnika. Njegovo najuticajnije pesničko delo je „Gorski vijenac”, objavljeno 1847. godine.

Kralj Petar I Karađorđević

Pouzdano se zna da je kralj Petar I Karađorđević bio iniciran tokom svog boravka u Francuskoj pod imenom Petar Mrkonjić, koje je koristio i u hercegovačkom ustanku 1875. godine. Reč je o jednom od najvoljenijih srpskih vladara, a poznat je i po uvođenju demokratije u Srbiji u po svojoj liberalnoj politici.

Živojin Mišić

Živojin Mišić je bio veliki srpski vojvoda. Učestvovao je u svim srpskim ratovima od 1876. do 1918. Neposredno je komandovao srpskom Prvom armijom u Kolubarskoj bici, a prilikom proboja Solunskog fronta je bio načelnik Vrhovne komande. Njegov vojni manevar koji je Srbiji doneo neverovatnu pobedu u bici na Kolubari i danas se uči u vojnim školama širom sveta.

Đorđe Vajfert

Najupečatljiviji i najprepoznatljiviji slobodni zidar Srbije svakako je bio Đorđe Vajfert, srpski industrijalac nemačkog porekla i guverner Narodne banke. On je 9. maja 1912. godine uzdignut na 33. stepen i bio je prvi Veliki majstor Velike Lože Srba, Hrvata i Slovenaca – „Jugoslavija”. Za vreme njega, u Beogradu je održan Svetskom kongresu masona 1926. godine.

 

Ivo Andrić

Ivo Andrić bio je srpski književnik i diplomata Kraljevine Jugoslavije. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine za roman Na Drini ćuprija. Novac dobijen od Nobelove nagrade 1961. godine u potpunosti je poklonio za razvoj bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini.

Još neki istaknuti masoni: Stevan Stojanović Mokranjac, Stevan Sremac, Jovan Jovanović Zmaj, Slobodan Jovanović, Jovan Dučić, Mahajlo Pupin, Laza Paču, Borislav Pekić…

Kako se navodi, prva masonska loža u Beogradu osnovana je već krajem 18. veka, a njeni članovi bili su i Srbi i Turci.

Od tada pa sve do današnjih dana, masoni su u Srbiji učestvovali su svim važnijim društveno-političkim događajima, a često su ih i inicirali. Oni su predstavljali elitu u mnogim sferama života i skoro da nije bilo značajnije istorijske ličnosti koja nije bila pripadnik bratstva, piše portal Dnevno.