KAD VASPITAČICA POSTANE SNAJPERISTA: Ova ruska lepotica bila je strah i trepet za neprijateljske vojnike

Roza Šanina ostala je upamćena u svom narodu kao heroj. Ona je bila jedna od 2.484 žene koje su se tokom Drugog svetskog rata borile na strani Sovjetskog Saveza kao snajperiste. Zbog svoje odlučnosti i posvećenosti borbi izdvojila se iz mase i još za života postala je slavna u svojoj zemlji.

Foto: rarehistoricalphotos.com Foto: rarehistoricalphotos.com

Kada je vaspitačica Roza došla u vojni centar Sovjetskog Saveza tokom Drugog svetskog rata, niko se nije začudio, jer ona nije bila jedina žena koja je želela da se bori. To je bilo krajem 1941, godine koja se završila smrću njenog brata tokom opsade Lenjingrada. 

Vojni komesarijat ju je prilikom prve posete odbio zbog uzavrelog stanja na frontu, ali nakon što je izgubila još dva brata, Roza Šanina se konačno pridružila sovjetskim ženama koje su snajperima služile svojoj domovini.

Ali kada je Šanina završila Centralnu akademiju za ženske snajperiste, planovi vojnog raspoređivanja držali su je daleko od središta bitke - bez obzira na široko rasprostranjeno mišljenje sovjetske vojske da su žene dobri snajperisti jer su fizički fleksibilnije i jer su njihova lukavost, strpljenje i sposobnost da podnesu borbene teškoće bolji nego kod muškaraca.

Šanina je ignorisala naređenja

Šanina je uz pešadiju, ne dozvolivši da bude preusmerena, započela marš koji će je učiniti slavnom. U aprilu 1944. u blizini Vitebska ubila je prvog nacističkog oficira, a u roku od mesec dana smaknula je još 17.

Pod teškom artiljerijskom vatrom njeni komandiri su se odlučili za povlačenje, ali je Šanina i tada ignorisala naređenja i nastavila je da podržava pešadiju i to ne samo kao snajperista. Ona je zarobljavala nemačke vojnike, a jednom prilikom je bila i ranjena. Zbog svojih podviga dobila je mnoge pohvale od nadređenih i postala je slavna među svojim zemljacima, ali i na zapadu.

Nedugo nakon ranjavanja vratila se u bitku i borila se u bataljonu koji je izgubio 72 od 78 vojnika. Ona je bila među šestoro preživelih.

Ali je u borbi za otadžbinu ipak izgubila život - poginula je u januaru 1945. godine, kada joj je ostatak eksplozivne artiljerijske naprave razneo grudi. Pre svoje smrti, sa samo 20 godina, ona je uspela da ubije čak 54 ljudi za manje od godinu dana.

U aprilu je rat bio gotov, Nemačka je poražena, a Šanina je ostala svima u sećanju. Procenjuje se da su žene snajperisti Sovjetskog saveza ubile čak 11.280 vojnika. Ali istorija Šaninu ne pamti po ubistvima, nego po tome što je na sebe preuzela težak, prljav i opasan posao sa ciljem da sačuva svoju zemlju i bila odlučna u tome da se nađe u žarištu bitke.

Izvor: Blic