4 poteza koja će vam pomoći da otkrijete DA LI VAM HAKERI ŠPIJUNIRAJU KOMPJUTER!

Ukoliko mislite da vam neko špijunira kompjuter, postoji nekoliko načina pomoću kojih možete otkriti uljeza.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

S obzirom na to da je najveći broj računara povezan na internet, uvek postoji realna šansa da vas neko može prisluškivati i krasti vam podatke sa kompjutera. Ukoliko mislite da vam neko špijunira kompjuter, postoji nekoliko načina pomoću kojih možete otkriti uljeza.

Jedan od najlakših načina na koji neko može da vas špijunira jeste putem takozvane “remote desktop” funkcije.

Dobra stvar kod Windows operativnih sistema, koji su inače najkorišćeniji u našoj zemlji, jeste to što oni ne podržavaju više istovremenih konekcije dok je korisnik ulogovan. To u suštini znači da ukoliko ste ulogovani na Windows, a neko pokuša da putem “remote desktop” funkcije pristupi vašem računaru, on će se automatski zaključati i na ekranu ispisati ko je konektovan.

Ovo je dobra stvar, jer da bi vas neko tajno prisluškivao, neophodno je da koristi neke od nezavisnih softvera koji su obično malo teži za detektovanje.

Da bi vas neko prisluškivao na ovaj način, neophodno je da ta osoba pre svega instalira “remote control” odnosno “virtual network computing” (VNC) softver na vaš kompjuter. Prvo što možete da uradite jeste da idete u Start meni i u listi svih programa (All programs), proverite da li je instalirano nešto od sledećih programa: VNC, RealVNC, TightVNC, UltraVNC, LogMeIn, GoToMyPC.

Mnogi ljudi koji žele da prisluškuju nekoga su nesmotreni prilikom instalacije ovih programa, jer smatraju da prosečni korisnici ingorišu programe za koje ne znaju šta rade. Ukoliko je neki od ovih programa instaliran i radi u pozadini, to znači da vas neko špijunira kad got to poželi. Obično ovi programi kada su pokrenuti imaju ikonicu u task bar-u. Proverite sve ikonice u donjem desnom uglu ekrana, a ukoliko pronađete neku koju do sada niste videli, obavezno utvrdite šta je ona.

Nažalost, ukoliko u prethodnim koracima niste otkrili ništa sumnjivo, to i dalje ne znači da vas neko ne špijunira. S obzirom na to da je reč o third-party programima, to znači da se oni sa Windowsom povezuju putem različitim komunikacionih portova. Portovi su virtualne data konekcije pomoću kojih kompjuteri indirektno razmenjuju informacije. Kao što već verovatno znate, Windows dolazi sa Firewall zaštitom koja blokira mnoge portove zbog bezbednosti.

 

Dakle, da bi programi za špijuniranje funkcionisali, neophodno je da “prođu” kroz port koji je otvoren na vašem računaru. Koji portovi su otvoreni možete proveriti tako što ćete otvoriti “Control panel”, pa tu izabrati opciju “Windows Firewall”. Zatim kliknite na “Allow a program or feature through WIndows Firewall” sa leve strane.

Printskrin: Telegraf.rs

Tu ćete pronaći sve programe koji imaju, odnosno nemaju dozvolu da prođu kroz Windows Firewall. Prođite kroz listu i pogledajte da li neki nepoznati programi imaju dozvolu. Ukoliko vidite neki sumnjivi program ovde ga možete blokirati odmah.

Printskrin: Telegraf.rs

Printskrin: Telegraf.rs

Međutim, većina špijunskih programa će imati samo odlazne konekcije, s obzirom na to da oni samo prikupljaju i šalju podatke sa računara. Problem je u tome što su sve odlazne konekcije u Windowsu dozvoljene, pa se one ne prikazuju u firewall listi. U cilju pronalaženja takvih programa odnosno konekcija, neophodno je skinuti Microsoftov program TCPView.

Ovo je veoma mali program i nije potrebna instalacija. Dovoljno je da ga ekstraktujete i pokrenete. U suštini, TCPView će prikazati sve konekcije koje vaš računar ima sa drugim kompjuterima.

U programu obavezno obratite pažnju na kolone “Remote Adress” i “State”. Ukoliko pod “State” piše “Established”, to znači da je konekcija tog programa uspostavljena. Ukoliko pronađete neki sumnjiv program kojem je konekcija uspostavljena, obavezno ga obrišite. Takođe, u kolonama “Sent Packets” i “Send Bytes” možete videti koji programi šalju najviše podataka sa vašeg računara.Ukoliko neko nadgleda vaš sistem i šalje podatke sa vašeg računara, u ovom programu ćete definitivno otkriti uljeza.

Međutim, ukoliko je neko baš iskusan haker i strašno želi da vam ukrade podatke sa kompjutera, veoma je verovatno da će koristiti takozvane “rootkits” programe, koje TCPView nažalost ne može da identifikuje. Kako biste bili sigurni da je vaš računar čist, predlažemo vam da instalirate Malwarebytes Anti-Rootkit Beta, koji će nakon instalacije tražiti pomenute rootkits programe i automatski ih ukloniti. Malwarebytes Anti-Rootkit Beta.

Izvor: Telegraf.rs