Planeta polako izumire - 10 prirodnih lepota koje iščezavaju (FOTO)

Zagrevanje planete ovim tempom ostaviće nas zauvek bez Velikog koralnog grebena, glečera na švajcarskim Alpima i Kilimandžaru i belih medveda na Severnom polu.

Foto: Reuters Foto: Reuters

Sigurno ste čuli mračne prognoze - ako se zagrevanje planete nastavi, Veliki korani greben će nestati do 2030, glečera na švajcarskim Alpima kao i na Kilimandžaru neće biti za manje od 40 godina. Arktički led koji se topi ostaviće Severni pol pust i beli medvedi će nestati, prenosi Newsweek.rs.

 

Turizam je već zabranjen na mnogim ugroženim mestima iako posećivanje ovih lokaliteta može da obezbedi i prihod za spasavanje ovih prirodnih lepota. 

Navodimo 10 manje poznatih mesta koja su pod pretnjom opstanka, ali javnost  i dalje može da uživa u njima.


1. Koralni greben u Belizeu

Kao i Veliki koralni greben u Australiji i Veliki greben u Belizeu je ugrožen. Greben koji se proteže preko 1000km od Meksika do Hondurasa, izgubio je oko 50% korala u mnogim svojim delovima u velikom zagađenju koje je pretrpeo 1998. Od tada se situacija samo pogoršava zbog globalnog zagrevanja, razvoja turizma i povećanog zagađenja u prirodi.


2. Reka Jangce

Okolina reke Jangce u Kini je uništena ne bi li se obezbedilo zemljište za obradu kao i izgradili domovi za stanovništvo. Danas je reka veoma zagađena zbog industrijalizacije, poljoprivrede, otpadnih voda. Često nastaju klizišta, a naučnici strahuju i od zemljotresa.

 


3. Sliv reke Kongo

Posle Amazona, sliv reke Kongo ima najveću prašumu na svetu. Kako procenjuje UN čak dve trećine šuma i njihovih unikatnih životinjskih vrsta može da nestane do 2040. ukoliko se ne preduzmu mere opreza. Preko 10 miliona hektara šume nestane svake godine zbog proširenja gradova, obrađivanja zemljišta, ilegalnog lova, rudarstva... Drvoseče i rudari koji seku puteve u mnogome su olakšali pristup lovokradicama.


4. Mrtvo more

U poslednje četiri decenije Mrtvo more se smanjilo za trećinu i nastavlja da se smanjuje i dalje. Reka Jordan je jedini izvor jezera, a procenjuje se da kroz pola veka neće postajati Mrtvo more. 

Jedno od ponuđenjih rešenja za njegov spas je izgradnja Crveno-Crnog kanala, mada mnogi smatraju da bi to dovelo do seizmičkih potresa u zemljama iz okruženja.

Barak Obama u poseti nacionalnom parku Everglejds

Barak Obama u poseti nacionalnom parku Everglejds

5. Nacionalni park Everglejds

Više je faktora koji ugrožavaju ovo mokro stanište: pesticidi sa farmi, tehnološki razvoj, a najviše činjenica da se 60% vode iz regiona preusmerava u obližnje gradove i farme. Rezultat toga je da je Everglejds danas veličine kakve je bio 1900. Da bude još gore, ovo mesto je glavno stanište pantera sa Floride kojih je preostalo manje od 100 na svetu.


6. Madagaskar

Ništa nije učinjeno da se spasi četvrto najveće  ostrvo na svetu i njegove šume za koje se procenjuje da će nestati u nerednih 30 godina. Neke od endemičnih vrsta sa Madagaskara nikada nisu evidentirane, a verovatno neće ni biti.

 


7. Maldivi

Usled sve većeg nivoa vode zbog globalnog zagrevanja, malo naučnika gaji nade za opstanak Maldiva. Još 2008. predsednik Maldiva je najavio kupovinu zemlje u drugim državama, u koje spada i Indija, za domove svojih sugrađana koji će uskoro biti potopljeni Indijskim okeanom.


8. Polovi Zemlje

Predviđa se da će 80 odsto populacije pingvina na Antarktiku nestati, a i život onih koji preostanu biće ugrožen ukoliko se globalno zagrevanje nastavi. Ugroženi su i beli medved kao i mnoge vrste planktona, kitova...

 

9. Radžastan

Svetska populacija divljeg tigra svela se na svega 3200 od kojih polovina njih živi u Indiji. Ekstremni napori za njih spas nisu sprovedeni i postoje velike šanse da velika mačka nestane u narednim decenijama.Foto: Profimedia, Tigar u Radžastanu.

Stanište tigra je već smanjeno za 93%, a problem predstavljaju i lovokradice koje ga love zbog upotrebe u tradicionalnoj kineskoj medicini.


10. Tahuamanu prašuma

Ova prelepa prašuma u Peruu je stanište stare biljne vrste mahagonija. Međutim, ilegalna seča uništava džunglu, a SAD su odgovorne za kupovinu 80 odsto mahagonija. Samo jedno stablo ovog drveta može da proizvede nameštaj u vrednosti od jednog miliona dolara. 

 

Izvor i fotografije: kurir.rs, newsweek.rs, Reuters