Čarobni miris ovih biljaka tera negativnu energiju: Ako ih imate na poslu, nestaće stres

Linalol, organski spoj iz bosiljka, limuna i lavande, pomaže u smanjenju stresa, tvrde naučnici

Bosiljak je poznat kao jedan od omiljenih začina koji daje ukus jelima, a osim što poboljšava varenje hrane, popravlja i raspoloženje.

Njeni pozitivni mirisni učinci dolaze iz linalola, organskog spoja koji se još nalazi u lavandi i limunu, te je jedan od najčešće korišćenih ekstrakata u aromaterapiji i parfemima.

Mnoga istraživanja su pokazalala da linalol pomaže u smanjenju stresa menjanjem aktivnosti naših gena i sastava krvi. Ima cvetni miris i prirodno se nalazi u čaju, pomorandži, grožđu, limunu, paradajzu, ali i lavandi.

Mirisna lavanda opušta telo i razbistruje um, pomaže kod glavobolja i nesanice.

Uz to, aromaterapeuti smatraju da aktivira energiju koja isceljuje i donosi stabilnost u život. A dokazano je i da uklanja toksine iz doma.

 

Miris ruže opčinjuje, ali ujedno i ublažava stres. Raspršuje toksine i negativnost, a u dom unosi strast i ljubav.

Studija objavljena u časopisu Journal of Physiological Anthropology pokazala je da su se kancelarijski radnici koji su gledali ruže osećali opuštenije i smirenije.

Japanski naučnici, nakon što su kancelarije ukrasili vazama punim ružama, zaključili su da se zaposlenima snizio broj otkucaja srca, a da je nivo stresa značajno pao.

I orhideje poboljšavaju raspoloženje čak i tokom zimskih dana. Osim toga, praktičari Feng Šuija vole da koriste orhideje kad povećavaju pozitivnu energiju u sobi. Oslobađaju kiseonik tokom noći i balansiraju energiju dok spavate.

Smatra se da poboljšava romantiku, a u drevnoj Kini orhideja se smatrala glasnikom seksualne energije i ključem aktivacije kundalinija.

Kraljevska biljka - bosiljak - za manje toksina

Bosiljak je biljka koja privlači pozitivne vibracije u svoje okruženje. Jedna je od retkih biljaka koja proizvodi kiseonika 20 sati na dan uklanjajući toksine iz vazduha. Ova ‘kraljevska’ biljka izvrsna je kod lečenja raznih iritacija.

Biljke koje čiste vazduh u domu

Aloa vera deluje protivupalno i antibakterijski, a istraživanja su pokazala da može da apsorbuje 80 posto etilbenzena u vazduhu. Korisna je i protiv hemikalija iz plastike, nameštaja i igračaka. Idealna je za spavaću sobu u koju prodire puno sunčeve svetlosti. Zato je dobro da je držite na prozoru.