Mačke svoje vlasnike doživljavaju kao roditelje i izuzetno su im privržene

Suprotno uvriježenom mišljenju, mačke zapravo mogu izgraditi jaku povezanost sa svojim vlasnikom baš kao što to čine i drugi kućni ljubimci.

Foto: Youtube Printscreen Foto: Youtube Printscreen

Studije su pokazale da mačke imaju društveno-kognitivne sposobnosti i mogu vas vidjeti kao svog roditelja.

Kako bi zadovoljila radoznalost svih ljubitelja mačaka, Bright Side je objasnila zašto vas mačka vidi kao svog roditelja.

 

One su društvene životinje

Većina mačaka ima društvene potrebe. Mogu se sprijateljiti i komunicirati s drugim životinjama. Oni čak mogu osjetiti gubitak. Mačke se takođe pokušavaju družiti i povezati se s ljudima. Zapravo, neki stručnjaci kažu da i mačke misle da smo mi mačke. Veće od njih, ali ipak mačke. Oni vas vide kao porodicu.

Vezane su za vas

Vaša mačka traži bliskost sa vama. Oni pokušavaju biti uključeni u ono što radite kako biste stvorili osjećaj povezanosti. Jednom kada stvore tu vezu, više niko neće moći da je prekine. Ovakvo ponašanje prema vlasniku prisutno je i tokom odrastanja mačaka, što znači da vas vaša mačka vidi kao svog primarnog njegovatelja.

Oni su pod stresom kada niste bliski

Prema nekim istraživanjima, ako se nalazite u sobi s mačkom i ostavite je dvije minute na miru, osjećaće se nesigurno, što će izazvati stres. Njihov nivo stresa smanjuje se kada se vratite i budete ponovo zajedno.

 

Vi ste njihovo sigurno mesto

Mačke imaju mogućnost razlikovanja između sigurnih i onih koji nisu. Prema studijama, vrlo veliki postotak mačaka osjeća se sigurnije kada su sa svojim vlasnicima. Većina mačaka bira svoje vlasnike kao prvi izvor sigurnosti, baš kao što to čine djeca s roditeljima.

Brinu o tebi

Iako ovo možda nije tako očito, vaša mačka se zaista brine za vas. Postoje različiti načini na koje vas ljubav može pokazati. Na primjer, lupanje, buljenje u vas, usmjeravanje na trbuh, puštajući vas da se brinete o njima. Kad vas mačke puste da uzgajate, dokazuju da su opuštene prema vama i da vam vjeruju, baš kao i roditelju.

Izvor: tragom-istine.lajkaj.com