Koju hranu nikad ne treba davati mačkama?

Iako vlasnicima mačja izbirljivost ponekad može da bude naporna, našim ljubimicama baš ta vrlina ili mana može da spase život.

Foto: nadlanu.com Foto: nadlanu.com

Mačke vole sočnu hranu, punu proteina i masnoća. Postoji mnoštvo ljudskih obroka koji nisu opasni za mačku u malim količinama, ali postoje i oni koji mogu biti smrtonosni.

Sirova riba

Suši mogu da jedu ljudi, ali kod mačaka on može da prouzrokuje želudačne tegobe. Jedan od hemijskih sastojaka sirove ribe može da dovede do neuroloških problema kod mačaka. 

Luk, beli luk i vlašac 

Mačke su dvostruko osetljivije od pasa na hemijsku supstancu koje ima u belom luku, crnom luku i vlašcu. Ove namirnice mogu da nanesu veliku štetu crvenim krvnim zrncima kod mačaka, čak i u vrlo malim količinama, a za mačke su štetni u svakom obliku – od sirovog do onog u prahu. Imajte na umu da luk može da ulazi u sastav mnogih namirnica, poput dečije hrane.

Sirova jaja

Kuvana jaja nisu problem, ali sirova ih izlažu opasnosti od salmonele. Ova bakterija i ostali slični paraziti mogu dovesti do ozbiljnih problema s gušteračom.

Kosti

Kosti mogu biti oštre i prouzrokovati povredu creva ili se mogu mački zaglaviti u grlu i ugušiti je. Nikad nemojte mački davati kosti ili nešto što je podjednako čvrsto kao njihovi zubi. Svakako ne želite da vašem ljubimicu bude potreban zubar ili hirurški zahvat.

Mast

Izuzetno masne delove mesa radije bacite u smeće jer mogu da dovedu do želudačnih tegoba ili čak problema s gušteračom kod mačaka.

Bilo šta s kofeinom

Mačke vole da istražuju, a ne znaju baš najbolje šta je dobro ili loše za njih, pa svakako morate da pazite da vaš ljubimac ne poliže previše kafe, čaja ili gaziranog pića. Možda ga to neće ubiti, ali će prouzrokovati napetost i pojačan rad srca.

Mleko

Odrasle mačke ne podnose mleko baš najbolje – od njega mogu da dobiju proliv i imati ozbiljne želudačne probleme.

Alkohol

Alkohol je otrovan za mačke i može da dovede do raznih problema od pijanog stanja, želudačnih tegoba do problema s disanjem, kome i smrti.

Marelice, trešnje, breskve i semenke jabuke

Ovo voće u sebi sadrži supstancu koja može da dovede do trovanja mačke i smrti gušenjem.

Avokado

Avokado je otrovan za većinu kućnih ljubimaca. Ne postoji deo te biljke koji nije opasan za mačku. Kod ljubimaca uzrokuje povraćanje, proliv, teškoće s disanjem, nakupljanje tečnosti oko srca i smrt.

Agrumi

Iako limun svakako svojom kiselošću odbija mačke, u slučaju da ga nekako pojede, to će verovatno dovesti do povraćanja.

Čokolada

Čokolada sadrži hemijske materije koje kod kućnih ljubimaca deluju kao snažni diuretici i podstiču pojačan rad srca i nervnog sistema.

Grožđe i suvo grožđe

Grožđe i suvo grožđe može da ošteti mačje bubrege. Još nije poznato koja tačno supstanca je odgovorna za to.

Indijski oraščić

Indijski oraščić uzrokuje nekontrolisano drhtanje i mišićne trzaje kod pasa pa je pametno pretpostaviti da je opasan i za mačke.

Pečurke

Izbegavajte da dajete pečurke mačkama. Bolje je biti oprezan, nego zažaliti posle.

Sirova džigerica

U malim količinama, sirova džigerica nije problem za mačku, ali veće količine mogu da izazovu trovanje.

Krompir i paradajz

Krompir će kod mačke izazvati povraćanje, stomačne bolove, proliv, depresiju, paralizu pa čak i srčani udar.

So

Prevelika količina soli dovešće do neravnoteže u mačjim elektrolitima.

Među ostalim namirnicama koje ne bi trebalo davati mačkama su još i soja, kvasac i bilo što sadrži hmelj i rabarbaru. Mački smete povremeno dati malo tunjevine ili sira, ali ne prečesto, niti u prevelikim količinama.

(Izvor: Tportal)