Dan kada u Nepalu slave pse i zahvaljuju im se za prijateljstvo i vernost (FOTO)

Stanovnici Nepala odredili su poseban dan u godini, kako bi se zahvalili našim četvoronožnim kompanjonima na prijateljstvu i vernosti.

Foto: Luftika Foto: Luftika

Postoji dobar razlog zašto pse smatramo najboljim prijateljima. Ove verne krznate životinje vole nas bezuslovno, uživaju u našem društvu, ne traže mnogo i podsećaju nas da u životu treba da budemo zahvalni čak i na onim malim stvarima.

  

Ako se slažete sa navedenim, onda će vas ovaj događaj oduševiti i poželećete da ga posetite. Stanovnici Nepala odredili su poseban dan u godini, kako bi se zahvalili našim četvoronožnim kompanjonima na prijateljstvu i vernosti.

 

Milioni Hindusa svake jeseni slave Diwali – festival svetlosti. Ono što Nepalce izdvaja od ostalih je poseban dan tokom festivala, koji oni zovu Kukur Tihar ili Kukur Puja i posvećen je psima.

nepal-psi-3 

Tihar se slavi pet dana, a drugi dan proslave posvećen je obožavanju naših omiljenih ljubimaca. Nepalci im tog dana serviraju ukusnu hranu, ukrašavaju ih cvetnim venčićima i obeležavaju takozvanim „tika“ znakom na čelima.

  

Crveni puder znači da je životinja sveto biće, a sama činjenica da ih Nepalci posmatraju na taj način je duboko dirljiva.

U proslavu nisu uključeni samo kućni psi, već i oni ulični, koji imaju potpuno isti tretman.

nepal-psi-4

Ovakav kraljevski tretman pasa proizilazi iz verovanja da su oni izaslanici Yame – hinduističkog boga smrti, a ovo je njihov način da mu se dodvore.

Osim toga, psi se pominju i u važnom hinduističkom rukopisu Mahabharata, u kojem Yudishthira, krealj pravednosti, nije hteo da uđe u raj bez svog krznenog prijatelja.

Izvor: Luftika