DA LI STE I VI MEĐU NJIMA: Gotovo polovina vlasnika pasa spremna da “otkači“ prijatelje da bi provela vreme sa svojim ljubimcem

Da li ste i vi među njima

Foto: Unsplash Foto: Unsplash

Ljudi će radije provesti vreme sa svojim kućnim ljubimcem nego sa rodbinom, prijateljima i ostalim društvom.

Ovo je zaključak do koga su došli istraživači u okviru najnovije studije Link AKC.

  

Ova studija je proučavala odnose i relacije vlasnik – pas – društvo, a rezultati do kojih su došli otkrivaju da je skoro polovina vlasnika pasa spremna da “otkači“ prijatelje kako bi provela vreme sa svojim kućnim ljubimcem.

Ovi rezultati se mogu sagledati iz dva ugla.

POZITIVNE STRANE

Prvo, ova vest ima svoju pozitivnu stranu, jer je dokazano da psi smanjuju nivo stresa, povećavaju osećaj emotivnosti i empatije, ljubavi...

Šetnja sa psom je izuzetno blagotvorna za zdravlje ljudi.

Takođe, dokazano je i da su psi revnosni „slušaoci“, jer se čak 80% vlasnika pasa ispoveda svojim kućnim ljubimcima.

NEGATIVNE STRANE

Sa DRUGE STRANE, rezultati ove studije upućuju i na negativnu stranu ovog odnosa, a to je OTUĐENOST.

Globalizacija, uopšteno, a  pogotovu društvene mreže, Netfliks i ljubimci, doveli su do toga da je sve manje ljudi zainteresovano za druženje u četiri oka, pa tako dolazi do otuđenosti među ljudima. 

Pošto prijateljstva zahtevaju ulaganje vremena i energije, otkazivanje planova zarad gledanja TV-a na kauču s ljubimcem može povrediti osećanja vaših prijatelja.

Zato stručnjaci koji su sproveli ovo istraživanje imaju sjajnu ideju – povedite svog psa i pravac na druženje sa prijateljima. Sigurni smo da i vaši prijatelji vole životinje, uključujući i vašeg psa, što se takođe podrazumeva i za vašeg četvoronožnog prijatelja. Druženje je najbolje kada su svi na okupu!