Print this page

Nutricionista objašnjava ŠTA MESO KOJE NAJČEŠĆE JEDEMO može da izazove, a evo koje je NAJOPASNIJE: "Danas žene gotovo da nemaju struk, a muškarci poprimaju ženske obline"

Oko brojler piletine već godinama kruže mnoge kontroverzne priče. Neke od njih su teorije zavere, u nekima ima istine, a neke su potpuno lažne informacije. 

0 comment
FOTO: PROFIMEDIA FOTO: PROFIMEDIA

 Oko brojler piletine već godinama kruže mnoge kontroverzne priče. Neke od njih su teorije zavere, u nekima ima istine, a neke su potpuno lažne informacije. Za početak, šta je brojler piletina?

Po zvaničnoj definiciji, brojler piletina je bilo koja vrsta piletine koja je uzgojena isključivo za proizvodnju mesa. Tipična brojler piletina ima belo perje i žućkastu boju kože. Većina brojler pilića kolje se kada su stari između četiri i sedam nedelja. U tom trenutku, pilići još nisu ni dosegli ni fizičku ni mentalnu zrelost, budući da se standardni pilići kolju u 14. nedelji.

 

Zbog takvih životnih uslova, brojler pilići su podložni mnogim zdravstvenim komplikacijama - skeletne deformacije i disfunkcije su više pravilo nego izuzetak, kao i problemi sa kožom i očima, ali i srčana oštećenja. Brojleri u trenutku klanja, sa svega četiri do pet nedelja, dosegnu masu od oko tri kilograma, a specifična je za njih i činjenica da se i kokoške i petlovi kolju zbog mesa.

KAKO PREPOZNATI BROJLER PILETINU?

To, u suštini, nije neki problem jer je praktično sva piletina u prodaji upravo brojler. Međutim, naš nutricionista nudi par saveta kako da prepoznate brojler piletinu od domaće.

- Svi znamo da domaća piletina ima žutu boju, dok je koža brojler piletine uobičajeno beličaste boje. Međutim, danas ni na to ne možete da se oslonite, budući da prodavci često bojom za hranu boje piletinu da bude žuta. Takođe, razlika se primećuje i pri termičkoj obradi same piletine - brojler piletina će ispustiti mnogo više tečnosti i masti i biće mnogo tvrđa u odnosu na piletinu iz prirodnog uzgoja - objašnjava za "Ženu" nutricionista Branka Mirković, dodajući da se u savremeno doba i "prirodno gajena piletina" kljuka praktično istom količinom hormona i antibiotika, te razlike gotovo da nema.

- Tvrđe meso ima manje estrogena (ženski hormon) a više testosterona (muški hormon) i obrnuto, mekše ima više estrogena. Ipak, te razlike u procentima hormona su zanemarive, a štetu svakako čine - dodaje ona.

 

KOJE SVE VAKCINE PRIMAJU BROJLER PILIĆI?

Kako se brojleri kolju sa svega par nedelja starosti, kao što smo već rekli, nemaju kada da razviju imuni sistem. Zbog toga ih pre klanja vakcinišu protiv brojnih bolesti - između ostalog, protiv patogena poput salmonele, koja se može preneti putem jajeta sa kokoške na pile, ali i protiv Njukastlove bolesti, česte ptičje bolesti koja se prenosi na ljude, bronhitisa, pneumovirusa kao i Marekove bolesti. Vakcine dobijaju ili putem spreja ili putem vode.

Iako kruži mit da brojler piletina ima manje kalorija, ali i hranljivih materija u sebi, istraživanja pokazuju da je sadržaj mikronutrijenata manje-više isti u odnosu na organsku piletinu. Razlika je u količini masti na koži - organska piletina ima između 5 i 13 odsto manje masti na koži. Međutim, kada se koža odstrani, količina masti u samom mesu je ista u odnosu na brojler piletinu. Međutim, zabrinjava podatak koji je objavljen u pakistanskom Žurnalu farmaceutske industrije u kome se kaže da je jedno istraživanje pokazalo da konzumiranje komercijalne, odnosno brojler piletine može potencijalno da bude uzrok sindroma policističnih jajnika kod žena, zbog disbalansa hormona. Taj podatak, doduše, još uvek nije potvrđen zvanično.

Posledice ovakvog načina uzgoja piletine su više nego vidljive.

- Sigurno primećujete da današnje mlade žene gotovo da nemaju struk, muškarci poprimaju ženske obline, čak i bebe i muškarci imaju celulit - sve to je posledica hormona iz hrane. Pored toga, slučajevi alergija su u konstatnom porastu, kao i rezistencija na antibiotike. Zbog povećanog unosa antibiotika putem hrane, mnogo više ljudi pati od problema sa varenjem - kaže nam Branka Mitrović.

 

A najopasniji deo piletine su, otkriva nam, zapravo iznutrice, naročito džigerica, što i ima smisla kada imate u vidu da upravo ona prerađuje sve te silne antibiotike i hormone.

- Posledično, sve mesne prerađevine poput pašteta, salama, parizera, pilećih viršli i sličnih stvari treba izbegavati u širokom luku, jer pileće iznutrice završavaju upravo u njima - kaže Branka Mitrović.

- Jedini slučaj kada možete da budete potpuno sigurni u kvalitet je kada lično poznajete uzgajivača i znate kako radi. Sve ostalo je rizično. Ja samo mogu da kažem da ja svojoj unuci piletinu dozvoljavam da jede jednom nedeljno, i to samo kada insistira - kaže nam na kraju Branka.

Kako onda birati piletinu? Prema rečima Branke Mitrović, najveća verovatnoća je da ćete svakako završiti sa mesom prepunim hormona i antibiotika, koliko god birali.

- Jedini slučaj kada možete da budete potpuno sigurni u kvalitet je kada lično poznajete uzgajivača i znate kako radi. Sve ostalo je rizično. Ja samo mogu da kažem da ja svojoj unuci piletinu dozvoljavam da jede jednom nedeljno, i to samo kada insistira - kaže nam na kraju Branka.