Nije 12 sati već PET DANA: KOLIKO VIRUS KORONA OSTAJE NA PLASTICI, PAPIRU, DRVETU

Pogledajte koliko je virus korona u stanju da se zadrži u vašem okruženju, na kojim temperaturama i na kojim sve površinama.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Danima ponavljamo da je preventiva jedan od najvažnijih faktora u suzbijanju i kontroli virusa korona, pre svega higijena ruku.

Tome treba dodati i redovno održavanje higijene prostorija u kojima boravimo, kao i predmeta i/ili uređaja, koje koristimo, prenosi Mondo.

Virus korona se prenosi kapljično, odnosno kašljanjem i kijanjem zaražene osobe. Te kapljice padaju na površine u okolini zaraženog, a dodirivanjem tih površina virus se prenosi dalje.

  

Naučno je dokazano da se virus korona na različitim površinama zadržava u različitim vremenskim intervalima, a opstanku virusa doprinosi i određena temperatura.
Svetsko Društvo za zaštitu zdravlja od infekcija u svom onlajn izdanju The Journal of Hospital Infection objavilo je rezultate zvaničnih istraživanja, koji otkrivaju koliko je virus korona u stanju da se zadrži na određenim površinama i pri kojim temperaturama.

 

Na čeliku korona ostaje od osam sati do pet dana, u zavisnosti od toga da li je temperatura niska (oko četiri stepena Celzijusa), kad ostaje duže ili viša (na 20 stepeni do 48 sati, a na 30 stepeni od osam sati do jednog dana. Primeri: Noževi, medicinska oprema, iPhone…

 

Virus korona na aluminijumu ostaje od dva do osam sati pri temperaturi od 21 stepena, a na drugim metalima je u stanju da opstane i do pet dana. Primeri: Prozori, naočare, pametni telefoni, kompjuteri, gedžeti…

 

Na drvetu korona se zadržava do četiri dana na sobnoj temperaturi, a na istoj temperaturi na papiru se zadržava do čak pet dana. Primeri: Prozori, stolovi, vrata, stolice…

 

Korona na staklu može da preživi i četiri dana na sobnoj temperaturi, na plastici čak do devet dana, dok se u proseku zadržava do pet dana. Na temperaturi od 30 stepeni korona na plastici ostaje od osam sati do 24 sata, a na temperaturi 10 stepeni nižoj do 48 sati. Primeri: Naočare, računari, prozori, automobili, zgrade, televizori, stolovi, telefoni…

    

 

PVC, takođe pogoduje koroni, na kojem se pri temperaturi od 21 stepena zadržava do pet dana.

 

Na silikonu se korona zadržava do pet dana na sobnoj temperaturi, a na hiruškim rukavicama i lateksu uopšte do osam sati. Primer: Maske za telefone, kalupi za pečenje, ukrasni dodaci za kuću, pribor za kuvanje i pečenje…

 

Na različitim medicinskim materijalima od tkanina za jednokratnu upotrebu - kape, mantili, nazuvice, maske, ogrtači - korona opstaje od jednog sata do čak dva dana u zavisnosti od temperature.

 

I na kraju, na keramici i na teflonu virus korona opstaje do pet dana!

 

Virus korona, koji napada ljude, u stanju je u zatvorenom prostoru da opstane do čak devet dana na sobnoj temperaturi. S povećanjem temperatura istrajnost virusa i njegov ostanak na površinama se smanjuje, ali ne toliko da bi se mogao istrebiti već na 30 i bliskim temperaturama. Otkriveno je da oblik virusa, koji napada životinje u istim uslovima može da opstane do čak 28 dana!

 

WHO tj. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje redovno provetravanje prostorija i dezinfekciju površina, koje se najčešće koriste i dodiruju, posebno u prostorima u kojima borave zaražene osobe. Prostorije treba čistiti uobičajenim rastvorima za dezinfekciju, koja su pouzdan borac u suzbijanju širenja virusa. Takođe, higijena uređaja, posebno mobilnih telefona i računara je vrlo važna, a ponovo podsećamo i na nužnost čestog i temeljnog pranja ruku i izbegavanje dodirivanja lica, nosa i usta.

 

Prema najnovijim podacima u Srbiji je zaraženo 55 ljudi, a gotovo polovina njih je na bolničkom lečenju.