Print this page

Tradicionalni recept za pinđur: Ukusniji i od ajvara, ovo je najbolja zimnica od paradajza i paprike

Ako volite ljuto, u pinđur možete dodati i malo ljute papričice.

0 comment

Pinđur je jelo sličano ajvaru. Predstavlja zimsku salatu od seckane pečene paprike i paradajza, začinjenu belim lukom i peršunom.

Ako volite ljuto, u pinđur možete dodati i malo ljute papričice.

Pinđur se pravi od sledećih sastojaka:

 

8 kg crvenih mesnatih paprika
4 kg paradajza
400 ml ulja
400 ml sirćeta
5 kašika šećera
2 glavice belog luka
2 veze peršuna
so

Način pripreme pinđura:

Paprike se prvo ispeku, oljuštie i očiste od semena. Potom se ostave preko noći kako bi se ocedile. Sutadan se seku na rezance. Paradajz se prelije ključalom vodom, pa oljušti i iseče na kockice.

Zatim treba u šerpu, dodati šećer, i kuvati dok se masa ne prepolovi. Tada dodati paprike, ulje, beli luk i peršun, so po ukusu, te pržiti do željene gustine. Na kraju dodati sirće i kratko prokuvati.

Vruć pinđur se sipa u vruće sterilisane tegle, pa ga treba zapeći u toploj isključenoj pećnici, do jutra. Sutradan se preko pinđura stavi komad celofana umočen u esenciju, pa se zatvori metalnim poklopcem, ili poveže celofanom.