Nemojte bacati presoljeno jelo, postoje načini da ga "spasete"!

Ako ste presolili supu, gulaš ili sos, dodajte vode ili neslanog temeljca i ubaci povrće poput luka i šargarepe, pa nastavite da kuvate još desetak minuta.

foto: pixabay.com foto: pixabay.com

I kiselina pomaže u ublažavanju slanog ukusa, pa slobodno presoljenom jelu dodajte limunov sok ili sirće. Slanost jela se može smanjiti i dodavanjem šećera ili meda.

Pri ruci treba da imate krompir ili jabuku

Ako recept "dopušta", dodajte mleko ili jogurt jer oni takođe "ubijaju" so. U narodu postoji još jedan savet - kad presolite jelo, ubacite jedan oljušteni krompir ili jabuku, koji će upiti višak soli i nakon kuvanja ga izbacite iz jela. Iskusni kuvari savetuju da jelo treba isprobavati tokom cele pripreme, a ne samo na kraju. Budite oprezni i sa dodavanjem paradajz pelata iz limenke, maslina ili kapara jer sadrže puno soli.

Odličan dodatak preslanim jelima je povrće poput tikvica nasečenih na kockice, koje će neutralizovati slani ukus, a sos u koji ste dodali previše začina najbolje je ublažiti slatkim ukusima poput paradajza, koji će ublažiti ljutinu.

Slavna američka kuvarica Marta Stjuart u previše začinjena jela predlaže dodavanje masnije pavlake, poput one za šlag bez šećera ili drugog kremastog mlečnog proizvoda koji će ublažiti sos. Možete dodati i malo mleka sa gustinom i rastopljenim sirom ili blagim sirom za mazanje.

 

Ako ste dodali previše vode ili temeljca - supe, variva i soseve možete zgusnuti dodavanjem zaprške ili bešamel sosa.

Sirće, vino i limun - osim što spašavaju preslana jela, mogu popraviti i ona sa previše ljutih papričica ili bibera.

Ako ste stavili previše ulja u supu - procedite je kroz vlažnu krpu namočenu u hladnu vodu ili ubacite koju kockicu leda, pa je potom brzo izvadite.

Zena.blic.rs