LEBDI NAD ŠINAMA: 603 kilometra na čas novi brzinski rekord japanskog voza!

Japanski voz "maglev" je dostigao brzinu od 603 km/h na pruzi nedaleko od planine Fudži i time nadmašio sopstveni rekord od 590 km/h.

Foto: ajw.asahi.com Foto: ajw.asahi.com

TOKIO - Japanski voz "maglev" je dostigao brzinu od 603 km/h na pruzi nedaleko od planine Fudži i time nadmašio sopstveni rekord od 590 km/h.

"Maglev" za kretanje koristi sistem u kojem se kroz magnete pušta električna energija, zahvaljujući čemu voz lebdi iznad šina.

Kompanija "Central Japan rejlvej", koja je vlasnik ovog tipa voza, želi da ga uvede u upotrebu između Tokija i centralnog grada Nagoje do 2027. godine.

Ovo putovanje od 280 kilometara moglo bi da traje samo 40 minuta, što bi bilo dvostruko manje od sadašnjeg vremena, prenio je Bi-Bi-Si.

Ipak, putnici neće moći da uživaju u brzinskim rekordima, pošto je kompanija objavila da će vozovi saobraćati maksimalnom brzinom od 505 kilometara na čas.

Troškovi izgradnje ovog sistema procjenjuju se na 100 milijardi dolara samo za dionicu do Nagoje. Veći deo pruge će, prema očekivanjima, ići kroz veoma skupe tunele.

Japanska vlada se nada da će ovu tehnologiju moći da plasira u inostranstvu. 

(Family.rs)