Patrijarh srpski Porfirije se izjasnio u vezi sa istopolnim zajednicama

Patrijarh srpski Porfirije izjasnio se u vezi sa istopolnim zajednicama da razume potrebu za regulisanjem statusa, administrativne probleme i pritiske, ali da crkva veruje da je brak zajednica muškarca i žene.

Patrijarh Porfirije - foto: Printscreen RTS Patrijarh Porfirije - foto: Printscreen RTS

Kako je rekao u gostovanju u emisiji "Upitnik", crkva ne može biti za to da se istopolne zajednice nazovu istim imenom kao što je zajednica muškarca i žene.

- Mogu da razumem i ljude koji imaju tu vrstu seksualne orijentacije da imaju bezbroj administrativnih problema, izazova, pritisaka. Ponekad i da imaju potrebu da regulišu svoj status. Nažalost, i po ovom pitanju se vidi da Brisel ne vrši samo političke, već i društvenopolitičke pritiske na zemlje za koje se pretpostavlja da treba da budu deo te zajednice.

Mnoge zemlje EU, uključujući Hrvatsku, kada je reč o crkvi imali su priliku da čuju upravo taj, vi rekoste stav, ali zapravo veru crkve u to da je brak zajednica muškarca i žene i da je porodica zajednica oca, majke i dece.

U tom smislu, kada je reč o eventualnom zakonu, naravno da mi ne možemo biti za to da se istopolne zajednice nazovu istim imenom kao što je zajednica muškarca i žene - kazao je on.

Espreso/Telegraf