Ova zemlja je nokautirala korona virus: 1200 zaraženih, 1 mrtav i 300 oporavljenih zahvaljujući ovoim merama

Odmah na početku pandemije preduzeti su važni koraci

Foto: AP Foto: AP

Premijerka Novog  Zelanda je odmah na početku pandemije preduzela važne korake

Novi Zeland do sada ima 1.200 zaraženih i jednog preminulog, a skoro 300 ljudi se oporavilo.

Po tome je jedna od najuspešnijih zemalja, koja ne samo da je usporila, već je smirila koronu, a tajna Novog Zelanda je u dve odluke koje su sprovedene veoma brzo – zatvaranje granica i uvođenje karantina.

  

Karantin na Novom Zelandu podrazumeva da građani rade samo ono što je neophodno, mogu da se šetaju i voze bicikl, ali u svom komšiluku, u prodavnicama su udaljeni najmanje metar od drugih i ulaze jedan po jedan, škole su zatvorene, odlazak na plaže je zabranjen, a Novozelanđanima je poručeno da ne rade ništa što bi moglo da optereti hitne službe. Stroge mere koje je uvela premijerka Džasinda Ardern pokazale su rezultat već posle dve nedelje, piše Vašington post, prenosi Sputnjik.

Broj novih slučajeva je u padu, iako je povećan broj testiranih, a poslednjih dana beleži se i veći broj oporavljenih nego zaraženih tokom 24 sata. Do sada je preminula jedna osoba, starija žena koja je imala i druga oboljenja, a četvoro je u teškom stanju.

Međutim, premijerka ne odustaje od čvrste ruke kada je borba protiv koronavirusa u pitanju, iako su moguća manja popuštanja tokom uskršnjih praznika.

Njena namera je da Novi Zeland sprovede četvoronedeljni karantin, dva puta po 14 dana inkubacije koronavirusa, pre nego što ozbiljno popusti mere.

Novozelandska "čelična ledi" je i inicirala ovako stroge mere, u čemu je dobila podršku i drugih, od opozicije, do samih građana.

A sve je moglo da izgleda mnogo drugačije da se premijerka nije u svoju zemlju vratila iz Južne Koreje dok je u toj zemlji epidemija bila u punoj snazi pre mesec dana.

  

Kako je počelo

Ardernova je bila šokirana jer joj na novozelandskom aerodromu nisu izmerili temperaturu, već je samo dobila uputstvo da bude u samoizolaciji 14 dana.

Ubrzo je usledilo zatvaranje granica, a premijerka Ardern je onda predložila plan za borbu protiv epidemije u četiri faze, u kojoj je poslednja bila potpuni karantin. Međutim, posle konsultacija sa stručnjacima i drugim uticajnim osobama, među kojima su političari i privrednici, Vlada je uvela opšti karantin.

Novozelanđani su bili uplašeni eskalacijom, koja se već događala u Italiji i Španiji, a svi su se saglasili da će do zatvaranja svakako doći, pre ili kasnije.

Zbog toga su rešili da karantin uspostave što pre, kako se kriza ne bi odužila.

Ponašajte se kao da ste svi zaraženi

Građanima je saopšteno da imaju 48 sati da se pripreme, a sledilo im je da ostanu kod kuće, osim ako se ne bave najvažnijim poslovima, poput zdravstva ili policije, ili moraju da odu do prodavnice. Takođe, dozvoljena im je rekreacija, ali samo u blizini kuće i uz društvenu distancu.

Par sati pre početka opšteg karantina, svim građanima stigao je SMS sa porukom „Ponašajte se kao da imate kovid 19, to će spasiti živote“.

   

One koji nisu poštovali mere policija je rasterivala sa javnih površina, a bilo je i nekih incidenata, poput onog kada je ministar zdravlja otišao na plažu da vozi bicikl, a potom sam za sebe zbog toga rekao da je „idiot“.

Podrška građana, privrede, opozicije, stručnjaka

Novozelanđani su ozbiljno prihvatili mere, a građani su policiji prijavljivali one koji ih ne poštuju.

Premijerkine mere podržala je i najjača stranka opozicije, pa je jedinstvo građana i političara dalo rezultate.

Tako sada dnevni broj zaraženih pada iz dana u dan, a nema ni lokalnog prenošenja bolesti.

Podsećamo, u Republici Srbiji je juče do 15 časova registrovano ukupno 2.666 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.135 osoba od kojih je 219 pozitivno. Hospitalizovano je 1.705 pacijenata.

Važni telefoni

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566.

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima.

Ostanite kod kuće.