Na hiljade Poljakinja je umesto na posao izašlo na ulice

Stanovnice Poljske su danas štrajkom "Crni ponedeljak" i demonstaracijama na ulicama Varšave i ostalih velikih gradova protestovale zbog realne pretnje da će im biti zabranjeno pravo na abortus. 

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Stanovnice Poljske su danas štrajkom "Crni ponedeljak" i demonstaracijama na ulicama Varšave i ostalih velikih gradova protestovale zbog realne pretnje da će im biti zabranjeno pravo na abortus. To zapravo znači da se svaka buduća majka unapred odrekla prava na život, pošto prema nacrtu novog zakona ona neće moći da abortira ni u slučaju da plod ugrožava njen život i zdravlje.

 

Crni ponedeljak u PoljskojCrni ponedeljak u Poljskoj, Foto: profimedia.rs

Umesto da svakodnevno napredujemo na polju ljudskih prava, konzervativne snage nas vraćaju na početke, oduzimajući i osporavajući prava najmasovnijoj manjini na svetu - ženama. Nedavno smo u domaćim medijima ponovo slušali mizoginiju iz usta jednog urednika, ali ono što se dešava u Poljskoj treba da predstavlja alarm za celu Evropu. Naime, tamo je 23. septembra glasovima vladajuće stranke u Sejmu poljskog parlamenta u dalja čitanja prošao predlog katoličkih građanskih inicijativa da se abortus potpuno zabrani, pa čak i kada trudnoća znači smrt majke. Time bi jedan od tri najrestriktivnija zakona u Evropi bio još pooštren, pošto je za sada abortus u Poljskoj moguć samo u tri slučaja: 

1. Kada je trudnoćom ugrožen život žene;

2. Kada je plod oštećen; 

3. Kada je trudnoća usledila nakon silovanja ili incesta.

Dakle, već postojećim zakonom ženama je oduzeto pravo da same odlučuju o svom telu. Pravo za koje su se žene izborile još sredinom prošlog veka, ali je očigledno neko odlučio da je vreme da im se ponovo oduzme. Tom nekom su odlučile da pošalju jasnu poruku - svet će bez žena stati. Zato su prihvatile inicijativu glumice Kristine Jande i po ugledu na Islanđanke, koje su 1975. paralisale celu zemlju kada jedan dan nisu došle na posao, a sve svoje obaveze oko dece i kuće prepustile muškarcima, uzele slobodan dan i izašle na ulicu. 

Crni ponedeljak u Poljskoj"Moje telo, moja prava", Foto: profimedia.rs

Simbolično su obučene u crno, jer su došle na sahranu ljudskih prava, koja su ubili poslanici vladajuće evroskeptične konzervativne stranke Pravo i Pravda. No, u otporu ne učestvuju samo žene. Njihovi supružnici su preuzeli brigu oko dece, a brojni restorani i kafići su zatvoreni u znak solidarnosti. U crnom su i muškarci koji kažu da za neželjenu trudnoću oni snose istu odgovornost kao i žene. Inicijativu svoje koleginice podržao je i poljski glumac Mihal Žebrovski, koji je na biletarnici svog pozorišta zamenio koleginicu koja prodaje ulaznice. 

Pogubnost ovakve ideje je dvostruka. Pre svega, vi ugrožavate nečije pravo na život, to je nečuveno. Druga stvar je što time ne postižete željeni cilj. Vi nećete dobiti više dece, dobićete samo više hrabrih majki, jer pre nego što se odluče na takav korak treba da se pomire s činjenicom da će možda umreti.

Crni ponedeljak u PoljskojCrni ponedeljak u Poljskoj, Foto: profimedia.rs

Zamislite da poželite da budete majka u zemlji s ovakvim zakonom. To bi značilo potpisivanje ugovora u kojem je vaš ulog život. Koliko vas bi bilo spremno da podari drugom život, znajući da tako može da izgubi sopstveni?

Znate li da svaka 450. trudnica na svetu umre, a da 15 puta više njih umre u zemljama u kojima ne postoji adekvatna zdravstvena zaštita, što bi bio pandan tome da nema abortusa? Znate li da je u prethodne dve decenije, prema podacima Ujedinjenih nacija, broj smrtnosti trudnica prepolovljen? Da li biste zatrudneli u zemlji u kojoj tu odluku možete platiti životom? Da li biste svoju sestru, ćerku, partnerku, prijateljicu savetovali da zatrudni u takvoj državi?  

Pin It

Izvor: 24sata.rs