Borislav i Biljana MORALI DA VRATE DETE zbog proceduralne greške: “Danas sam morao da vratim moju TEK USVOJENU ĆERKU”

U Centru za socijalni rad u Subotici kažu da ne mogu da komentarišu konkretan slučaj usvajanja deteta jer je u pitanju maloletno dete

Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija

CENTAR za socijalni radu u Subotici prekjuče je oduzeo dete Borislavu Saviću (48) i njegovoj supruzi Biljani (53) uprkos tome što je ovaj par sredinom maja dobio rešenje o usvajanju. Problem je nastao, prema rečima Savića zbog proceduralne greške koju su napravili radnici centra i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku.

- Naime, u Zakonu o usvajanju stoji da maksimalna starosna granica između usvojitelja i usvojenika, ne sme da pređe 45 godina. Supruga se u tu granicu ne uklapa, dok su moje godine u redu - kazao je Savić.

 

Kako on dalje navodi iz Centra za socijalni rad kako je dovoljno to što se on uklapa u starosnu granicu, te da ne mora da ide na odobrenje ministra koje se u tim slučajevima daje, piše Blic.

- Tako da je devojčica u našu kuću došla u oktobru na preiod prilagođavanja. Za tih šest meseci mi smo uspeli da odformimo porodicu, nije bilo lako, ali smo uspeli. Konačno usvojenje je realizovano 15. maja i mi smo postali zakoniti roditelji devojčice - kaže Borislav i objašnjava šta se dalje dogodilo.

Nakon toga, kaže on, Ministarstvo proverava predmet i tek nakon toga se uočavaju te proceduralne greške, te nalažu da se predmet ispita.

- Mi o tome ne znamo ništa, da bi nas prekjuče pozvali iz Centra i rekli da su dobili nalog da dođu po dete i da imaju rešenje o tome, čudeći se kako to nama nije odstavljeno. Danas smo ceo dan pregovarali i na kraju popustili pod pritiskom, jer nismo želeli da nam policija otima dete - ističe Savić i dodaje da njihova avokat smatra da je to rešenje nezakonito, jer se usvajanje može poništiti jedino tužbom, a ne rešenjem.

Borislav dalje dodaje da je još veći problem to što oni svoj primerak rešenja nisu dobili.

- Ko vodi ačuna o interesu deteta ako se ono posle osam meseci odvaja od nas i vraća u hraniteljsku porodicu sa realnom opasnošću da se nama ne vrati nikada. Sve zbog toga što neko nije uradio posao kako treba i zatražio potpis ministra kada je trebalo - zaključio je Savić, te poručio da se ovo neće završiti ovako.

 

REAGOVALA I PREMIJERKA

Na objavu oca kojem je oduzeto dete reagovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić. Ona je ispod tvita u kojem je Borislav objasnio situaciju ostavila kratak komentar te pozvala Savića da joj ostavi kontakt.

Poštovani, molim Vas, ostavite mi Vaš kontakt u DM da Vas pozovem - napisala je Brnabić.

U CENTRU ZA SOCIJALNI RAD BEZ KOMENTARA

U Centru za socijalni rad u Subotici kažu da ne mogu da komentarišu konkretan slučaj usvajanja deteta jer je u pitanju maloletno dete.

U Centru navode i da ne mogu da daju izjave o slučaju maloletnog lica i jer tako moraju da postupaju po instrukcijama nadležnog ministarstva kada su u pitanju deca.