UDRUŽENJA POTROŠAČA TVRDE: Štedljive sijalice su velika prevara!

Rezultati testova koje su sprovela udruženja potrošača pokazuju da je životni vek LED sijalica, koje se reklamiraju kao energetski vrlo efikasne i isplative, znatno kraći od onoga navedenog na ambalaži.

Rezultati testova koje su sprovela udruženja potrošača pokazuju da je životni vek LED sijalica, koje se reklamiraju kao energetski vrlo efikasne i isplative, znatno kraći od onoga navedenog na ambalaži.

Testirano je 46 vrsta sijalica, a više od četvrtine nije preživelo 15.000 sati – koliko bi trebalo da traju.

Štedljive sijalice LED tehnologije, kako se reklamiraju, trebalo bi da koriste oko 90 odsto manje električne energije od standardnih sijalica. Kvalitet svetlosti i njihov dug vek trajanja, koji je, kažu, daleko iznad drugih sijalica, trebalo bi da opravdaju visoku cenu po kojoj se prodaju.
 
Međutim, neke testirane LED sijalice nisu doživele ni zakonski minimum od 6.000 sati, što je standard po direktivama EU.
 
Testove su sprovela evropska udruženja potrošača i to tako da su 46 vrsta sijalica uključivali na 165 minuta, pa isključivali na 15 minuta i to u kontinuitetu dok sijalice nisu pregorele.
 
Većina uzoraka od pet tipova sijalica, od kojih neke koštaju više od 12 evra, prestali su da rade i pre 6.000 sati.
 
Većina uzoraka od pet vrsta sijalica nije uspela da “preživi” ni 10.000 sati, iako je na njima naveden životni vek od najmanje 25.000 sati.
 
Čak 66 od 230 uzoraka raznih štedljivih LED sijalica nije izdržalo ni 10.000 sati, iako su proizvođači naveli da će trajati najmanje 15.000 sati, piše "Dejli mejl" (Daily Mail).
 
Prema rezultatima testova, najlošije su LED štedljive sijalice velikog evropskog proizvođača nameštaja i još jedne kompanije. Obe firme najavile su da će obustaviti proizvodnju sijalica koje su podbacile na testovima.
Prozvani proizvođači rekli su da su sporne sijalice prošle njihove testove i testiranja u ovlaštenoj laboratoriji.
 
Iako proizvođači tvrde da njihove sijalice imaju životni vek od 15.000 ili čak 25.000 sati, jedan od članova tima koji je učestvovao u istraživanju upozorava da su testovi potvrdili da je istina sasvim drugačija. S obzirom na to da je smisao LED sijalica dug životni vek i ušteda energije, čini se da se radi o velikoj prevari.
 
Upozorenja o nekvalitetnim LED sijalicama koje mogu otkazati znatno pre očekivanog roka bilo je i pre ovog istraživanja.
 
Generalno, kupovina jeftine LED sijalice, koja je sastavljena od manje kvalitetnih komponenti, znači i veći rizik. Pre nego li se odlučite na kupovinu ovih ili bilo kojih drugih štedljivih sijalica, najpametnije je ‘proguglati’ određenog proizvođača i videti kakva su iskustva kupaca.

(Alo.rs)