Sva bol i požrtvovanost majke staju u ovu sliku: Dok Despot spava u Tiršovoj, mama leži na "krevetu" i bdi nad njim

Jednogodišnji Despot preveremeno je rođena beba i dijagnostikovana mu je epilepsija

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kada ste majka i imate bolesno dete, spremni ste da učinite zbog njega sve. Da ne spavate, ne jedete, bdite nad njim 24 sata dnevno... I da se snalazite kako znate i umete, kao Dejana Stanković, majka jednogodišnjeg Despota koji boluje od epilepsije.

Ona je sa svojim prijateljima na Fejsbuk nalogu podelila fotografiju na kojoj leži na improvizovanom krevetu koji je sama napravila, dok njena beba leži u bolničkoj sobi Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

  

- Da li ste nekad razmišljali o svakodnevnim sitnicama kao što je na primer krevet? Baš sad ležim na ovom mom koji je nastao iz moje mašte pomoću štapa i kanapa. I razmišljam... lepo je imati krevet, mekan, udoban... ali kad ga nemaš, dobar je i ovaj, u svakom slučaju bolji nego stolica. Budite zahvalni za sitnice i nije sve tako crno. Evo zidovi oko mene su šareni - napisala je Dejana.

Image may contain: one or more people

Foto: Facebook

Njen sin Despot prevremeno je rođeno dete u 27. nedelji trudnoće. Odmah po rođenju je reanimiran, ali već 4. dana po rođenju, dolazi do perforacije želuca. Sedmog dana života javljaju se prve konvulzije, vremenom se kod Despota detaljnijom analizom dijagnostikovala epilepsija, Vestov sindrom.

Zbog ekstremne nezrelosti deteta po rođenju dolazi do izliva krvi na mozgu, iz čega se razvija Hidrocefalus. Ugrađen mu je VP šant. Kao posledica svih komplikacija mozak je pretrpeo ogromno oštećenje.

Despot ne sedi, ne prati pogledom, ne smeje se, ne reaguje na okolinu, hrani se preko PEG-a. Zbog stanja i načina na koji se hrani svakodnevno mu je potreban medicinski propratni materijal. Da bi se poboljšalo opšte stanje, da bi dočekali prvi osmeh, neophodna mu je intezivna i kontinuirana fizikalna terapija.

Naše malo Despotu znači sve! Budimo humani!

Pomozimo Despotu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 735 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human735 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-555323-82

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004291.1
IBAN: RS35160005400004291183
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Izvor: Telegraf