RODITELJI BUDITE OPREZNI: Deca su meta trgovaca ljudima u 42 odsto napada!

Sve više seksualne i radne eksploatacije, najranjivije grupe - žene i mladi. Ljudima prete suptilnim metodama vrbovanja

Foto: Novosti.rs Foto: Novosti.rs

Od početka godine u Srbiji je zvanično identifikovano pet žrtava trgovine ljudima, ali se sumnja da je u praksi taj broj daleko veći! Dve punoletne žene su seksualno eksploatisane u našoj zemlji, jedna u Austriji, dok je jedan dečak zloupotrebljen u pornografske svrhe, a jedna devojčica je radno eksploatisana u Crnoj Gori. Sve identifikovane žrtve su, potvrđeno je “Novostima” u Službi za koordinaciju zaštite žrtava trgovine ljudima, državljani Srbije.

Policijske uprave iz Beograda, Kragujevca, Vranja, Novog Sada i Zrenjanina, centri za socijalni rad i nevladine organizacije prijavile su ukupno 17 slučajeva. Prema poslednjim podacima, najranjivije grupe su mlađe žene i deca, pa zato i ne čudi podatak Grupe eksperata za borbu protiv trgovine ljudima Saveta Evrope da u Srbiji 43 odsto žrtava trgovine ljudima čine žene, a 42 odsto - deca.

- Najviše je seksualne eksploatacije, za kojom sledi trgovina zbog prisilnog rada, prošnje, ilegalnog usvajanja - objašnjava Katarina Ivanović iz NVO “Astra”, organizacije koja kod nas, između ostalog, koordinira evropskim brojem za nestalu decu. - Mnogo je razloga za oprez roditelja, ali ne i za paniku. Čak 70 odsto svih poziva upućenih na ovaj broj u 27 evropskih zemalja odnosi se na decu koja sama napuste dom i potom se bezbedno vrate. Svaki detetov odlazak od kuće skopčan je s rizikom.

Po rečima naše sagovornice, poslednjih godina raste i broj žrtava radne eksploatacije. Prošle godine slika je umnogome odstupala od uobičajene, jer su među žrtvama dominirali muškarci, sa čak 80 odsto. Gotovo svi su bili eksploatisani na gradilištima u Sibiru.

- Trgovci ljudima danas razvijaju sve suptilnije metode vrbovanja. To više nisu ponude kao nekad, za atraktivne i dobro plaćene poslove u inostranstvu, već su “upakovane” u naizgled realne, obične ponude, koje bi svako pomislio da može da prihvati. Imali smo, recimo, primere trgovine ljudima koja se krije iza ponuda za čuvanje kuće, ili pomoć u kući, i to preko individualnih posrednika kao što su rođaci, komšije - objašnjava Ivanović, dodajući da se “Astri” može obratiti svako ko želi da proveri da li se iza nekog oglasa krije trgovina ljudima.

BORBA

Srbija je proteklih godina ratifikovala mnogobrojne evropske i svetske konvencije, radi pospešivanja borbe protiv ove, sve unosnije i organizovanije, ilegalne industrije. Osnovane su, tako mnogobrojne institucije, koje u saradnji sa policijom i nevladinim sektorom rade na otkrivanju lanaca trgovine, identifikaciji žrtava i njihovoj reintegraciji u društvo, pre svih Savet i Republički tim za borbu protiv trgovine ljudima, od 2012. godine i Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima. Imenovan je i Nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima.

(Izvor: Novosti.rs)