Pre 20 godina Mariju su odvojili od brata i sestre: Nakon njene objave na Fejsbuku usledio je dirljiv susret sa Borisom i Anđelom (FOTO)

Ne znaju ni oni sami kako su više od dve decenije mogli da izdrže jedni bez drugih

Foto: Večernje Novosti Foto: Večernje Novosti

Porodica Penava iz Posušja usvojila je Anđelu i Borisa još 1998. godine, ali oni godinama nisu znali gde je njihova sestra Marija.

Skoro 21 godinu kasnije, spojili su se sa njom preko Fejsbuk grupe "Pokidane veze", piše 24sata.hr.

- U godinu dana dobila sam i sina i sestru koju sam tražila 21 godinu, rekla je Anđela (26) držeći dete u naručju, a nije krila ni osmeh ni suze radosnice.

Naime, njih je porodica Penava usvojila 1998, tada je Anđela imala pet godina, njen brat Boris šest, a Marija tek tri godine.

  

- U početku smo hteli usvojiti dvoje dece, a kada smo saznali da naši Anđela i Boris imaju još jednu sestru hteli smo i nju usvojiti, ali su nam rekli kako je ona rezervisana za jednu drugu porodicu - govore nam Marija i Ante Penava koji su Borisa i Anđelu usvojili sada već daleke 1998. godine, ali dodaju kako im je to za tren proletelo.

Svoje prve godine života Anđela, Boris i Marija proveli su u Domu svete Marije Tereze od Maloga Isusa na zagrebačkom Vrhovcu. Njima je trebalo samo pola godine od zahteva do usvajanja, ali, svesni kako mnogi čekaju godinama, apelovali su na sistem da se to ubrza.

Boris i Anđela od prvog dana bili su svesni da to nisu njihovi biološki roditelji, ali ih nikad nisu prestali zvati mama i tata.

- Pružili smo im ljubav kakvu mnogi biološki roditelji nisu pružili svojoj deci. Svima koji ne mogu imati decu preporučujemo usvajanje bez obzira na to šta će okolina reći, i da ne čekaju godinama kao mi, govore nam Marija i Ante, dok se igraju s Anđelinim sinom, svojim unukom.

- Za svu decu je bolje ako ih usvoje. Meni i bratu je super, govori nam Anđela koja je u proteklih 20 godina samo jednom nazvala biološku majku, pre šest godina.

 

- Zvala sam je uoči udaje i više ne mislim da je zovem. Hvala joj što nas je rodila, ali sa njom sam završila. Sada je u Italiji, a biološki otac, kako sam čula, u Šibeniku, gde sam i rođena. Tada sam joj rekla da se udajem, htela sam da mi kaže šta je Marijom, ali nije, i pitala sam je ima li nas još dece po domovima, kroz smeh prepričava Anđela taj razgovor.

Brata i sestre spojila je Fejsbuk grupa "Pokidane veze", odnosno Hanas Kovačević iz Zenice koji je nedavno i Anti Dragojeviću tražio sestru Ivanu.

 

- Marija je na Fejsbuk stranici "Pokidane veze" objavila svoju priču i napisala kako traži brata i sestru. Njoj se javio Hanas Kovačević, a onda su kontaktirali i mene. Tada smo se prvi put čule, a uskoro i videle, objasnila je Anđela kako je došlo do susreta. Brat i sestre uspele su protekli vikend provesti zajedno u Posušju u porodičnom domu Penavinih, a novi susret zakazali su za Božić.

- Ako do tada izdržimo jedni bez drugih..., prekida Anđela koja se udala i već šest godina s mužem živi u Švedskoj, njen brat Boris živi u Posušju, a radi u Makarskoj, dok im je sestra Marija u Zagrebu, gde radi, a završila je komunikologiju.

- Stalno sam patila za sestrom i pitala se što je s njom, ali mi nisu davali informacije zbog etičnosti. Nije mi žao brata i mene. Mi smo došli u super porodicu i dobili mamu i tatu koji su najbolji na svetu. Sestri je bilo puno gore nego nama, a puno je bolja od mene, na kraju je ipak i ona usvojena - priča nam Anđela, dodajući da se osećaj kada je srela sestru nakon više od dve decenije ne može rečima opisati.

- Sreća jer smo se sreli. Tuga jer se nismo videli ni čuli tolike godine... To su osećaji koje smo imali i ne mogu to opisati. Sve emocije su se skupile u tom jednom trenutku, govori nam Anđela, a u domu su, objašnjeno im je, ostavljeni zbog siromaštva bioloških roditelja. Iako, kada se kaže roditelj, u njihovom slučaju ne misli se na biološke roditelje, nego na Mariju i Antu Penavu.

- Oni su u početku svakog vikenda, svakog petka dolazili kod nas u dom u Zagreb. Ja četvrtkom od sreće uopšte nisam spavala, samo sam gledala kroz prozor kad će se pojaviti njihovo auto, a to je bio znak da ću s njima provesti vikend - govori nam Anđela.

Iako je život bez sestre bio težak, iako jedni drugima imaju još puno toga da kažu činjenica da su se našli ulepšaće im naredne dane, godine, a izgleda da je kod njih, kako kažu, Božić došao mesec dana ranije nego drugima.

Izvor: Novosti