Potresna priča Nataše (10) iz Subotice koja živi u udžerici bez kupatila: PLAŠIM SE DA ĆE KROV PASTI NA BRAĆU

Volela bih da je krov na kući dobar i da se ne plašimo da će pasti. Plašim se da će se sve srušiti na moju malu braću, kaže desetogodišnja Nataša, koja živi na periferiji Subotice.

FOTO: BILJANA VUČKOVIĆ / RAS SRBIJA FOTO: BILJANA VUČKOVIĆ / RAS SRBIJA

Nataša Futo je najstarije dete Bojane Slović (31), ćerka iz njenog prvog braka, koji je razveden zbog nasilja u porodici. Njena mama sada živi sa drugim suprugom Slobodanom (36) u skladnoj porodičnoj zajednici i njih dvoje imaju još i Danila (5) i Relju (3). Da bi popravili krov i deci obezbedili kupatilo i prostor za život, podigli su kredit, ali to je nedovoljno da bi rešili ogromnu opasnost koja se nadvija nad njima, piše Blic.

Slovići žive u subotičkom naselju Zorka, u jednoj prostoriji od oko 20 kvadrata i njihovi životi su zbog oronulosti kuće veoma ugroženi. Vredna devojčica dok se priprema za školu priča da ima samo jednu želju, ali polako nam otkriva i o čemu mašta.

 

- Učim za stolom za kojim jedemo. Imam radni sto, ali nemamo gde da ga stavimo. Spavamo u istoj sobi u kojoj nam je i kuhinja. Volela bih da imam sobu i da u njoj bude moj krevet i pisaći sto. Niko mi ne dolazi. Nisam nikada slavila rođendan. Nemamo uslove za to – kaže postiđeno i dodaje da bi volela i kupatilo jer ga nemaju, već se kupa u koritu vodom sa česme iz dvorišta gde je i poljski toalet.

Priča njene porodice nije neuobičajena, jer su Bojana i Slobodan primer parova koje život nikada nije mazio. Žive od minimalca opterećenog ratom za kredit od 16.000 dinara, koji Slobodan zarađuje u hamburgeriji, primaju dečji dodatak i kad god ima prilike, otac radi sezonske poslove.

- Za hranu uvek bude, na sreću ima marketa u kome možemo po jeftinijim cenama da se snabdemo. Odeću i obuću za decu dobijemo i možemo da kupimo na džak robu za samo 50 dinara. Deci kupimo i slatkiša, retko se desi da nešto nedostaje za ishranu. U dvorištu su im i igračke i bicikl. Dobra su deca. Nataša je povučena, ali je odlična učenica – kaže Bojana.

Teško je i njoj i Slobodanu što žive u nabijenici staroj oko 60 godina, u kući u koju nikada nije ulagano.

 

- Baka mi je ostavila deo kuće. Otac je invalid, a majka je preminula. Ovaj plac delimo sestra i ja i ona i tata nemaju ništa protiv da koristim njen deo i da dogradimo ono što treba, međutim, nije prepisano na moje ime jer nemam novca da to uradim – kaže Bojana.

Na istom placu je odrasla i posle razvoda se tu i vratila, a kada je započela vezu sa Slobodanom, otišli su u podstanare. Posle oko šest godina života pod kirijom odlučili su da krenu iz početka na svom.

- Nismo nigde ostavili dug, ali kada smo se doselili u ovu kuću, ovde je bilo dugova. Slobodan je uzeo keš kredit na sedam godina, kupili smo nešto građevinskog materijala, ali to je nedovoljno da se kuća popravi i da se dogradi još oko 30 kvadrata da bismo imali kupatilo i sobu za decu – kaže Bojana.

Od materijala za radove imaju blokove multiplat, šljunak i cement. Zasad su samo izlili temelj, ali nemaju novca za gradnju.

- Počeli smo u martu ove godine, ali zbog korone Slobodan nije radio, plata mu je smanjena na minimalac. Ne znamo kako dalje, a konstrukcija krova je potpuno trula, samo što ne padne – kaže Bojana.

Od nerešenih računa ostao je dug za struju od 18.000 dinara, ali svaki mesec uplaćuju koliko mogu. Što se tiče građevinskog materijala, deo imaju, ali nedostaje im dosta toga da bi počeli.

 

- Nedostaje pesak, građa za krov, nemamo ni za armature za izlivanje ploče, zatim drvena građa, gips karton i stiropor za izolaciju. Sve što umem uradio bih sam, radio sam na građevini, a ono što ne znam, raspitao bih se. Snašao bih se za rad, ali moram deci da obezbedim ostalo i zato kada ima više poslova, radim sve – kaže Slobodan.

Iako smatraju da mogu dosta toga sami da urade, nisu stručni za krov i kupatilo. Kada su se uselili u udžericu, zamenili su električne instalacije i isplatili su električare i za neizgrađeni deo, a pošto nemaju odvod za gradsku kanalizaciju, dovod vode mogu da reše zahvaljujući komšijama koji bi dozvolili priključak.

Od kredita su kupili frižider i veš-mašinu, a na šporetu koji su dobili napukla je ploča. Kupili su i malu kuhinju. I sami pomažu drugima, Slobodan je nedavno učestvovao u humanitarnoj izgradnji jedne kuće.

- Nataši smo morali da kupimo nove knjige, a uz njih smo dobili na poklon sveske i torbu. Ona bi jako volela svoju sobu. Dečaci su još mali, ali moramo da mislimo na sve njih na vreme. Nažalost, naše želje su jedno, a mogućnosti sasvim drugo – zaključuju Slovići.

Za našu decu

Cena poruke 100 dinara

Važi za sve mreže

Dinarski račun: 2750010221949709 90 Societe Generale Srbija

POMOGLI: Bolji uslovi života za više od 450 mališana OBNOVILI: Jedino dečje očno odeljenje u Srbiji OBNOVILI: Mlečnu kuhinju na Institutu za majku i dete IZGRADILI: Deset kuća za poplavljene u Obrenovcu, četiri za ugrožene OBNOVILI: Odeljenje neurologije u valjevskoj bolnici OBEZBEDILI: Aparate za dijagnostikovanje oštećenja sluha kod novorođenčadi u svih 56 porodilišta u Srbiji obnovili: Odeljenje ginekologije i deo Porodilišta u Vršcu obezbedili: Ambulantno vozilo, medicinsku i opremu za vešeraj Opštoj bolnici u Boru

Kako da pomognete

Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu deci mogu da pošalju SMS na humanitarni broj 2552 ili da uplate sredstva na dinarski tekući račun “Blic fondacije”: 2750010221949709 90 ili na devizne račune 10221949724 45 - za uplate u evrima; 10221949711 84 - za uplate u švajcarskim francima i 10221949717 66 - za uplate u dolarima, OTP banka Srbija, a.d. Beograd.